Telers spreken elkaar op biologische velddag

Tijdens de Biovelddag, woensdag in Lelystad, stond de presentatie van de resultaten in het veld centraal. Elkaar ontmoeten in het veld was zeker zo belangrijk.

Telers+spreken+elkaar+op+biologische+velddag
© Nieuwe Oogst

Uit meerjarig onderzoek blijkt dat de opbrengsten bij niet kerende grondbewerking (NKG) en ploegen steeds dichter naar elkaar toe kruipen.

'Bij graan zijn de opbrengsten bij niet-kerend soms zelfs hoger', zegt PPO-onderzoeker Derk van Balen. 'Bij uien en suikerbieten vaak iets lager. Met betere zaaitechnieken is dat gelijk te trekken.'

Organische stofgehalte

In tegenstelling tot wat Van Balen had verwacht, laat NKG geen toename van het organische stofgehalte zien. 'Wel zien we dat de diversiteit aan bodemleven toeneemt.'

Daarnaast was er dit jaar aandacht voor bewortelingsintensiteit in relatie tot mineralenbenutting.

'Een intensieve beworteling in de diepte en in de breedte, is belangrijk voor de biologische landbouw', zegt onderzoeker Ruud Hendriks van Warmonderhof.

Demonstratie

Tijdens een machinedemonstratie konden de bezoekers de verschillen zien ecoploegen en vormen van minimale grondbewerking zien. De voorkeur van biologische telers verschilt soms sterk, zo werd duidelijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer