LTO: getroffen boeren niet in de steek laten

LTO Nederland verwacht op korte termijn actie van het kabinet voor boeren, tuinders en andere bewoners van het buitengebied die getroffen zijn door de uitzonderlijke weersomstandigheden.

LTO%3A+getroffen+boeren+niet+in+de+steek+laten
© @WillemvZeeland

Extreme hagel, in combinatie met een zware storm, heeft een spoor van vernieling aangericht in grote delen van het Limburgse, Brabantse en Gelderse platteland.

'Niet alleen gewassen zijn verloren gegaan. Er is ook sprake van enorme schade aan kassen, stallen en loodsen', aldus Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland.

Tegemoetkomingen

Maat verwacht actie van de overheid en wijst onder meer naar Frankrijk en Duitsland: landen die het platteland inmiddels te hulp zijn geschoten met financiële tegemoetkomingen vanwege de extreme wateroverlast aldaar.

In grote delen van Limburg, Noord-Brabant en Gelderland kunnen duizenden hectares aan land- en tuinbouwgewassen als verloren worden beschouwd. Ook kassen zijn vernield en daken van stallen en bedrijfsgebouwen raakten zwaar beschadigd.

Verzekeringsmaatschappij

Maat: 'Natuurlijk zullen boeren en tuinders in eerste instantie een beroep doen op hun verzekeringsmaatschappij. Maar een belangrijk deel van de schade valt buiten de reguliere verzekering. Daar mogen boeren, tuinders niet eenzijdig de dupe van worden.'

Er is hier volgens Maat geen sprake meer van een normaal bedrijfsrisico, daarvoor waren de weersomstandigheden te uitzonderlijk. 'Het klimaat verandert, het weer wordt extremer. De consequenties daarvan mogen niet eenzijdig op het bordje van agrariërs terecht komen.'

De schade die in Limburg, Brabant en Gelderland is aangericht, wordt inmiddels geschat op 100 miljoen euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer