Lemken Azurit zaait mais in Delta-vorm

Op de Hongaarse akkers presenteerde Lemken deze week de nieuwe Azurit DeltaRow maiszaaimachine. Deze machine brengt het zaad in Delta-vorm in de grond.

Lemken+Azurit+zaait+mais+in+Delta%2Dvorm
© Hendrik Begeman

De machine heeft een centrale voorraadtank die de inhoud van de kleine tanks op de zaaielementen naar behoefte automatisch op peil houdt.

Elk zaaielement zaait twee rijen met een onderlinge afstand van 12,5 centimeter. De zaden worden netjes in driehoekvorm in de grond gelegd.

Zaaidichtheid

Bij eenzelfde hoeveelheid zaaizaad per hectare zouden de zaden bij een conventionele zaaimachine ongeveer 15 centimeter van elkaar liggen.

In het Deltapatroon hebben de zaden een onderlinge afstand van ongeveer 25 centimeter, afhankelijk van de zaaidichtheid.

Meer licht en vocht

Dat betekent volgens Lemken 70 procent meer licht en vocht per plant beschikbaar ten opzichte van conventioneel gezaaide rijen.

Bij het aanleggen van spuitsporen kan het zaad ook in één rij worden gelegd, waardoor er in de spuitspoorrijen een ruimte ontstaat van 87,5 centimeter.

Kunstmest

Voor op het zaaielement zit een kunstmestkouter die gelijktijdig de kunstmest toedient. Deze wordt in één rij tussen de maïszaden gelegd.

Doordat de kunstmest tussen de zaairijen ligt, zou een hogere kunstmestbenutting mogelijk zijn.

Hendrik Begeman

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer