Restricties blijven bij metam-natrium

Het College toelating gewasbeschermingsmiddelen en biociden handhaaft de eerdere toelating met restricties van de metam-natriumtoepassingen.

Restricties+blijven+bij+metam%2Dnatrium
© Nieuwe Oogst

Metam-natrium is een gasvormig grondontsmettingsmiddel. De ‘essential use’ toelating is gebaseerd op het feit dat grondontsmetting voor verschillende teelten, zoals bollenteelt, essentieel is.

In één geval bleek dat onder bijzondere weersomstandigheden het gas zich minder snel verspreid dan berekend. Daarom voerde het Ctgb in 2014 een herbeoordeling uit van middelen op basis van metam-natrium.

Gebruiksvoorschriften

In eerste instantie werd besloten de toelating van middelen te schorsen, in tweede instantie onder strenge gebruiksvoorschriften (minstens 20 centimeter diep, perceel afdekken en bufferzones) toe te laten.

Zowel de betrokken toelatinghouders, als de Stichting Bollenboos maakten bezwaar tegen het Ctgb-besluit over de toelating van drie middelen op basis van de stof metam-natrium.

De toelatingshouders maakten bezwaar tegen de opgelegde gebruiksvoorschriften, de Stichting Bollenboos omdat de middelen niet werden verboden.

Argumenten

Met een nadere onderbouwing heeft het Ctgb de argumenten nog eens op een rij gezet. Het Ctgb komt tot de conclusie dat met de aanvullende restricties passende maatregelen zijn genomen.

Het middel blijft beschikbaar voor de sector, maar de beperkende voorwaarden zorgen voor praktische problemen. Door de afdekplicht lopen de kosten aanzienlijk op. LTO pleit daarom voor alternatieven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer