Bodem Resetten is optie voor buitenteelten

Het toepassen van het middel Herbie voor anaerobe grondontsmetting lijkt ook mogelijkheden te bieden voor de akkerbouw, bloembollenteelt en vollegrondsgroenten.

Bodem+Resetten+is+optie+voor+buitenteelten
© Gé Hirdes

Dit is de uitkomst van een versneld onderzoek dat is uitgevoerd onder leiding van Agrifirm Plant.

Staatssecretaris Sharon Dijksma stelde geld beschikbaar om een biologische en natuurvriendelijke ontsmettingsmethode te ontwikkelen als alternatief voor het gebruik van metam-natrium. Het onderzoek is uitgevoerd op drie besmette percelen verspreid over Nederland.

Makkelijk afbreekbaar eiwit

Het middel Herbie is een makkelijk afbreekbaar eiwit afkomstig van plantaardige reststromen uit de agro-industrie dat in korrelvorm of vloeibaar ingewerkt kan worden in de bodem. De bodem moet vervolgens twee tot drie weken worden afgedekt.

Uit het onderzoek dat Agrifirm Plant uitvoerde samen met PPO, Herbie-producent Thatchtec en Blgg blijkt dat de methode in buitenteelten voldoende effectief is bij gemiddelde etmaaltemperaturen van minimaal 16 graden Celsius. De vloeibare formulering van Herbie lijkt het meeste perspectief te bieden.

Folie-afdekking kwetsbaar

In de buitenteelten is de folie-afdekking kwetsbaar voor beschadigingen door wind, wild en vogels. Daardoor dringt meer zuurstof in de grond en is de ontsmettende werking minder. Op kleine schaal is ook een plantaardige coating getest en de eerste resultaten daarvan zijn veelbelovend.

Het onderzoek met Herbie krijgt in 2015 een vervolg binnen de Publieke Private Samenwerking (PPS) Bodem Resetten. Uiteindelijk moet dit ertoe leiden dat Bodem Resetten met Herbie betrouwbaar en technisch en economisch haalbaar is voor buitenteelten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer