Bedrijven+gezocht+voor+ammoniakreductie
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Bedrijven gezocht voor ammoniakreductie

Met een eigen 'Bedrijfsplan Ammoniakreductie' kijken naar de mogelijkheden om de ammoniakuitstoot op het melkveebedrijf te reduceren. Proeftuin Natura 2000 zoekt voor haar project 'Proef op de som' in totaal 28 melkveehouders die hiervoor als praktijkbedrijf willen deelnemen.

Proeftuin Natura 2000 heeft veel kennis opgedaan over het gebruik en inpassen van maatregelen voor ammoniakreductie in de bedrijfsvoering. De volgende stap is om die kennis geschikt te maken voor een brede groep veehouders binnen en buiten de provincie Overijssel, de bakermat van deze proeftuin.

Daarom zoekt de Proeftuin in totaal 28 melkveehouders, die van elkaar verschillen in bedrijfomvang, grondsoort, ligging, ambities en leerstijl.

Bedrijfsplan Ammoniak

Deze bedrijven gaan, onder begeleiding van de Proeftuin een jaar aan de slag. Met behulp van de resultaten van de Proeftuin en onder begeleiding van een team van experts stellen deelnemers een eigen Bedrijfsplan Ammoniakreductie op, dat ze direct ook uitvoeren.

De bedrijven leveren daarbij regelmatig gegevens aan. Met hun feedback worden de informatiematerialen en instrumenten van de Proeftuin verbeterd. Tegelijkertijd wordt de bedrijfsmatige voortgang gemonitord.

Primeur

De praktijkbedrijven krijgen de primeur van het nieuwste instrument dat in ontwikkeling is binnen de Proeftuin, de AmmoniakCheck. Aan de hand van BEX-BEA-cijfers is in één oogopslag te zien hoe de ammoniakemissie verdeeld is over hun bedrijf.

Ook de Navigator wordt ingezet binnen het project. Met de ervaringen van de praktijkbedrijven en hun tips en trucs worden deze nieuwe instrumenten verbeterd zodat de hele melkveesector straks over praktische gereedschappen kan beschikken.

Geïnteresseerde melkveehouders kunnen zich aanmelden op de website van Proeftuin Natura 2000.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  23° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  80 %
Meer weer