'Dieren moet je houden op kengetallen, niet op emotie'

Schapenhouder Hessel Boersma uit het Friese Veenwouden heeft enkele jaren geleden zijn hele bedrijf omgegooid. Hij koos voor een ander ras en legde zijn focus op de afzet. Hij houdt nu 300 moederdieren en mest zijn lammeren binnen af. Commercieel draait hij nu stukken beter.
%27Dieren+moet+je+houden+op+kengetallen%2C+niet+op+emotie%27
© ZLTO Monique Jansen

Waarom deze ommezwaai?

'Voorheen was ik slager, maar werd door ziekte afgekeurd, dus heb ik van mijn hobby mijn beroep gemaakt. Ik hield Texelaars en Swifters, maar vanuit mijn werk wist ik dat het belangrijk was om jaarrond een constant product te hebben, dus ik ben overgestapt op Flevolanders, en later nog een koppel Rijnlam erbij. Deze rassen produceren het hele jaar door lammeren.'

Een schaap dat eens per jaar

'Ja, zo kun je dat zeggen. Nu kan ik mijn dieren ook afzetten in periodes als het aanbod laag is, en ik heb met minder moeite een lam meer.
'Als je Flevolanders eens per jaar laat lammeren, krijgen ze drie- of vierlingen. Als je ze vaker laat lammeren, zijn de worpen kleiner. Dat betekent minder fleslammeren. Het Rijnlam is nog makkelijker te houden en groeit nog harder. In de toekomst wil ik alleen nog maar Rijnlam.'

Nog harder groeien. Wat houdt dat in?

'De ooilammeren gaan met 38 kilo weg. De ramlammeren met 42 kilo. Ze zijn dan tussen de 120 en 140 dagen. Het Rijnlam is drie weken eerder klaar dan de Flevolander. Dat scheelt.
'Een lam kost mij per week 2,10 euro. Ik doe alles met cijfers. Dat levert de meeste winst op. Dieren moet je houden op kengetallen. Niet op emotie.'

Hoe zorgt u voor een kwalitatief goed product?

'Dat begint al bij de keuze van de dekram. Zijn cijfers wat betreft bespiering, vetbedekking en groei moeten goed zijn. De ooi moet makkelijk kunnen lammeren. Dan heb je het karkas al voor elkaar.
'Daarnaast mest ik de lammeren op stal af. Buiten is het te nat, te droog, te warm of te koud. Binnen zijn de omstandigheden constant. Dat zorgt ook voor minder ziektedruk en dus minder antibioticagebruik. Ook is goed regelmatig contact met je handelaar van groot belang.'

Wat is de meest voorkomende onjuiste opvatting in de sector?

'Dat je lammeren onbeperkt krachtvoer moet voeren. Daardoor krijg je juist een ongunstige vlees-vetverhouding. Daar heb ik ook aan moeten wennen. Je moet niet te snel willen voeren ineens, anders vervetten ze en dat wil de markt niet.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer