Vleeskuiken+rendabeler+door+voerprijs
Nieuws
© Nieuwe Oogst Jos Thelosen

Vleeskuiken rendabeler door voerprijs

Dankzij de lage voerprijzen is er een goed rendement voor vleeskuikens. In maart en april kwamen de marges zelfs hoger uit dan het jaar ervoor, weet de Rabobank.

Dat komt onder meer doordat de broedeiprijzen nu 1 procent lager waren. Ook de 4 procent lagere voerkosten spelen een belangrijke rol.
Die voerkosten vormen de grootste kostenfactor. De daling is zelfs groter dan verwacht, meldt Rabobank in haar kwartaalbericht.

Voerprijzen stabiel

De Rabobank verwacht dat de voerkosten het komend kwartaal stabiel blijven en willicht zullen dalen. Verder blijft de marktsituatie in Nederland gunstig, omdat veel pluimveehouders bezig zijn met de omschakeling naar concepten. Dit drukt het aanbod van pluimveevlees.

De vraag naar pluimveevlees in Europa is nog steeds gematigd, maar de export naar derde landen is in januari en februari met 4,6 procent toegenomen ten opzichte van vorig jaar.

Vooral naar Zuid-Afrika, de Filippijnen, Hongkong en Oekraïne. Maar zelfs de export van duurdere delen naar Saoedi-Arabië nam toe.

Recordproductie

De productie in de Europese Unie (EU) bereikte in het eerste kwartaal een recordhoogte, vooral door de productiegroei in Centraal-Europa (Polen, Hongarije, Roemenië).

In Noordwest-Europa daalde de productie echter door de versnelde omschakeling naar welzijnsconcepten. De importen naar de EU stegen vanaf begin dit jaar met 4,5 procent, ten opzichte van een jaar geleden.

Brazilië

Na een jarenlange daling van het marktaandeel won Brazilië weer terrein van Thailand. De Braziliaanse export naar de EU steeg met 8 procent, terwijl de Thaise uitvoer daalde.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 6°
  20 %
Meer weer