VVD%3A+predatoren+weidevogels+actief+beheren
Nieuws
© Dirk Hol

VVD: predatoren weidevogels actief beheren

De VVD wil dat predatoren van weidevogels actief worden beheerd. Alleen dan heeft het weidevogelbeheer kans van slagen.

Dat stelt Tweede Kamerlid Helma Lodders. Ze constateert dat predatoren de grote boosdoener zijn van de teruggang van het aantal weidevogels in Nederland.

Ze wil daarom van staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) weten welke mogelijkheden er zijn om predatie tegen te gaan door onder meer vossen, buizerds, kraaien, steenmarters en hermelijnen

Ook vraagt ze wat de toename in predatie van weidevogelnesten betekent voor de effectiviteit van de inspanningen die boeren en natuurorganisaties leveren in kader van weidevogelbeheer.

Crisisgeld

Ze wijst vervolgens op de inzet van de middelen uit de nationale envelop voor de crisis in de veehouderij, de 30 miljoen euro uit Brussel. Een deel van dat wordt ingezet voor het stimuleren van weidevogelbeheer onder specifieke voorwaarden.

'Bent u met de VVD van mening dat dit water naar de zee dragen is als er enerzijds belastinggeld wordt ingezet om het aantal weidevogels te vergroten maar niets gedaan wordt aan de grote oorzaak van de teruggang van het aantal weidevogels namelijk de predatoren?', vraagt Lodders aan de staatssecretaris.

De antwoorden van Van Dam volgen later.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer