Onenigheid+weidevogeltellingen
Nieuws
© Vidiphoto

Onenigheid weidevogeltellingen

De agrarische collectieven in Friesland en de Bond Friese Vogelwachten (BFVW) hebben onenigheid over de vergoedingen voor weidevogeltellingen en het aantal hectares dat moet worden geteld. De BFVW stemt niet in met het voorstel van de collectieven.

Om inzicht te krijgen in de resultaten van het weidevogelbeheer maakten de Friese collectieven samen met het hoofdbestuur van de BFVW afspraken over alarmtellingen en nestregistratie. Minimaal één keer in de zes jaar moeten de vogels worden geteld, stelt voorzitter Wilco de Jong van het Friese collectievenberaad.

Daar waar de collectieven op de 15.000 hectare weidevogelbeheer volgens het nieuwe ANBL-stelsel tellingen wil laten uitvoeren, wil de BFVW ook de hectares van het oude SNL meenemen. Volgens De Jong is dat onterecht. ‘Dan betaal je uit geld dat je niet krijgt.’

Landelijke afspraken

De BFVW is van mening dat het landelijke afspraken zijn dat in een groter gebied wordt geteld. ‘Deze gebieden zijn veel groter dan aanvankelijk gedacht’, stelt BFVW-voorzitter Rendert Algra.

De partijen zitten ook niet op één lijn over vergoedingen voor vrijwilligers. De BFVW wil 6 euro per beheerde hectare, het collectievenberaad vindt 4,50 euro genoeg.

Generieke regeling

Algra: ‘We willen een generieke regeling. Eerder werd dat per agrarische natuurvereniging geregeld. De één kreeg een barbecue aangeboden, de ander een fles beerenburg en weer een ander werd betaald. Het is vrijwilligerswerk, maar wij vinden het meer dan terecht dat onze vogelwachten meedelen in de vergoeding die boeren krijgen. Wij vragen echt niet het onderste uit de kan.’

Volgens De Jong maken de vogelwachten al enorme sprongen. ‘Ze hebben nooit een vergoeding gekregen. Wij zien het als een groeimodel. Als het resultaat naar onze zin is, willen wij langjarige afspraken met de BFVW maken.’

Formele reactie

De Jong wacht op een formele reactie op het voorstel . ‘Dan gaan we bij de collectieven langs hoe we nu verder moeten. De deur is nog niet dicht wat ons betreft. We willen het graag op provinciaal niveau regelen, maar als dat niet lukt, wijken we uit naar de vogelwachtafdelingen in de regio’s’, zegt hij.

‘Want het allerbelangrijkste is dat we de weidevogelresultaten omhoog krijgen. Daar maak ik mij meer zorgen over dan over zakelijke afspraken.’

Alarmtellingen

Algra geeft aan dat de vogelwachten van de BFVW over anderhalve week toch beginnen met de alarmtellingen. Hij verwacht binnenkort een gesprek met de collectieven te hebben.

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  23° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 13°
  85 %
Meer weer