'Bij elk kalf straks een DNA-test'
Oorbiopten om de genetische aanleg van kalveren te bepalen, wordt op termijn de standaard. Dat voorspelt Tonnie Vissers, specialist veestapelmanagement bij CRV.

Al enkele jaren is het mogelijk om een een genoomtest op dieren te laten uitvoeren. Via een plukje haar of een oorbiopt kan het DNA-pakket van een rund in beeld worden gebracht.
'We hebben driehonderd melkveebedrijven die meedoen aan het Fokkerij DataPlus-programma. Van zestigduizend runderen is het DNA getypeerd', zegt Tonnie Vissers van CRV.
Betrouwbaar
'Als je het DNA van een vaarskalf weet, dan is haar fokwaardeschatting voor 65 tot 70 procent betrouwbaar. Dat is vergelijkbaar met een koe die drie lactaties heeft gemaakt', geeft Vissers aan.
'Als je jongvee kunt selecteren op basis van hun DNA, dan kom je dus sneller bij je uiteindelijke fokdoel.'
Oorbiopt
Vissers verwacht veel van de DNA-test. 'Het zal zeker verder doorbreken in de toekomst. 'In België wordt van elk kalf standaard een oorbiopt genomen vanwege BVD-bestrijding.'
Hij denkt dat veehouders in Nederland op termijn standaard oorbiopten zullen inzetten om de genetische aanleg van het dier te bepalen. Genoomtesten zouden voor een snelle genetische vooruitgang van de veestapel kunnen zorgen.
• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lely Splendimo 900MC vlindermaaier
2015, P.O.A.
-
Valtra N 175 direct met RKT- GPS
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn GF 6000
1989, P.O.A.
-
Weidesleep 8mtr
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Meewerkend voorman/-vrouw teelt
IBN - Beugen
Weer
-
Woensdag21° / 13°80 %
-
Donderdag22° / 13°20 %
-
Vrijdag24° / 14°20 %