Thieme stoft voorstel vleestaks af

Nu Denemarken 'om' is, wil Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren ook een 'vleestaks' in Nederland. Vlees en wellicht alle dierlijke eiwitten moeten als het aan haar ligt in het btw-tarief van 19 procent vallen.

Thieme+stoft+voorstel+vleestaks+af
© Partiij voor de Dieren

Volgens Thieme is er draagvlak voor. 'Onderzoek geeft aan dat twee derde van de Nederlanders vindt dat vlees een luxeproduct is', stelde de fractievoorzitter van de PvdD maandag. Voor de zomervakantie zou het wetsvoorstel, waarover ze nu druk in overleg is met andere partijen, er kunnen liggen.

De discussie over een 'vleestaks' is niet nieuw. In 2007 keerde een Kamermeerderheid zich nog tegen het plan waarmee Milieudefensie de veehouderij minder milieubelastend wilde maken. Dat plan voorzag in een heffing op niet-duurzaam geproduceerd vlees.

Bezwaren

Thieme omarmde het voorstel wel en wil het verder uitwerken. Liefst in overleg met andere partijen als bijvoorbeeld D66, dat onlangs pleitte voor een taks op de 'kiloknaller'. 'Maar zo niet, dan doe ik het alleen. De bezwaren van zo'n heffing zullen wel gelijk naar voren worden gebracht. Hoe doe je het bijvoorbeeld met samengestelde producten? Maar dat komt later, ik wil eerst kijken wat wel kan.'

Thieme voelt zich gesterkt door de discussie over het verbieden van de rituele slacht. ' Toen ik daar in 2008 aan begon, geloofde ook niemand dat het kon lukken. En nu ligt het dus wel mooi in de Eerste Kamer.'

Ze kondigde tevens aan met PvdA-Kamerlid Kadija Arib te werken aan een wetsvoorstel om het preventief gebruik van antibiotica in de veehouderij te verbieden. De twee hebben er weinig vertrouwen in dat het kabinetsplan om het antibioticagebruik de komende jaren sterk terug te dringen, slaagt.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer