Blauwtong%2Dvaccin+deze+zomer+beschikbaar
Nieuws
© bbc

Blauwtong-vaccin deze zomer beschikbaar

Deze zomer komt het Blauwtong-vaccin in Nederland vrij beschikbaar. LTO reageert verheugd. 'We hebben ons erg ingezet voor een vaccin', stelt Toon van Hoof, LTO-portefeuillehouder Diergezondheid.

'LTO heeft veel overleg gevoerd heeft met farmaceuten en het ministerie van EZ over de vaccinproductie. Ook hebben we de wens van de veehouder geïnventariseerd middels een enquête, waarbij we hun mening vroegen over het al of niet preventief vaccineren', stelt Van Hoof.

'Verder hebben we gekeken of we wellicht het vaccin collectief zouden kunnen aankopen. Nu zijn we verheugd dat MSD heeft aangekondigd Blauwtong 8 vaccin te gaan vermarkten', vervolgt hij.

Om de levering mogelijk te maken, werkt producent MSD Animal Health samen met het Spaanse CZ Veterinaria S.A.. De distributie van vaccin Bluevac BTV8, dat waarschijnlijk begin juli leverbaar is, wordt verzorgd door MSD.

Dierenartsen

Dat blijkt uit een bericht van MSD Animal Health dat zojuist aan Nederlandse dierenartsen is gestuurd. De exacte beschikbaarheidsdatum is nog niet bekend.

Veehouders die hun dieren tegen de ziekte willen vaccineren, kunnen zich melden bij hun dierenarts. MSD Animal Health zal het vaccin van CZ Veterinaria S.A in heel Europa distribueren, zo is overeengekomen.

Risico-analyse

Op dit moment komt Blauwtong met name in Frankrijk voor. Een risico-analyse van de Engelse Animal Plant Health Agency (APHA) geeft aan dat de kans 80 procent is dat het Blauwtong-vaccin later deze zomer het zuiden van het Verenigd Koninkrijk zal bereiken.

De weg naar Nederland lijkt vooralsnog korter voor de knut, omdat die enkel over land gaat. Omdat er geen behandeling mogelijk is, blijft vaccinatie de enige mogelijkheid om het vee tegen de ziekte te beschermen.

Snel vaccins.

'Het was voor ons belangrijk om vaccins te kunnen verstrekken aan de landen die het meest getroffen zijn door Blauwtong', legt Hans Dittrich, vicepresident van MSD Animal Health, uit.

'Met deze overeenkomst kunnen we onmiddellijk effectieve vaccins bieden, terwijl onze eigen vaccinproductie wordt opgevoerd.'

Laag pitje

Doordat de Blauwtong-dreiging laag was, lag de productie op een laag pitje. Door de uitbraken in Frankrijk, sinds september vorig jaar, was er plots veel vraag naar dit vaccin, waardoor de levertijden fors opliepen.

Zo is vaccin dat medio april door de Belgische overheid is besteld, pas op 20 juni leverbaar. Het virus rukt langzaam op richting de Belgische grens.

Knutten

Blauwtong is een voor dieren niet rechtstreeks besmettelijke virusziekte, die wordt overgedragen door knutten. Ze kunnen vee, met name rundvee en schapen, besmetten.

Belangrijke symptomen van de ziekte zijn onder meer hoge koorts, overmatige speekselvloed, zwelling van gezicht, lippen en tong en een blauwkleuring van de tong.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  12° / -1°
  0 %
 • Woensdag
  14° / 1°
  5 %
 • Donderdag
  7° / 4°
  40 %
Meer weer