Frankrijk%3A+143+blauwtonggevallen
Nieuws
© Jan van Liere

Frankrijk: 143 blauwtonggevallen

Het aantal blauwtonggevallen in Frankrijk is inmiddels opgelopen naar 143, meldt het Franse Ministerie van Landbouw. Het gaat hierbij om het serotype 8, dat in 2006 ook in Nederland uitbrak.

Tussen kerst en Oud en Nieuw brak de ziekte op drie bedrijven uit. De eerste uitbraak was op 11 september op een bedrijf dat schapen en runderen hield. Het serotype 8 was daarvoor voor het laatst in Frankrijk gesignaleerd in 2011.

Op 30 december stond de teller op 143 gevallen, hiervan zijn er 37 in de Allier, 53 in de Puy-de-Dôme, 9 in Creuse, 4 in Cher, 5 in Saône-et-Loire, 6 in Nièvre, 11 dans la Loire, 2 in Corrèze, 6 in le Cantal, 2 in l'Aveyron en 3 in la Haute Loire.

Op zijn retour

In de regio's l'Indre, Loiret, Lozère, l'Yonne en Isère is telkens één uitbraak geconstateerd. Inmiddels wordt volop gevaccineerd om de ziekte in te bannen. Dat lijkt effect te hebben. De laatste week waren er drie nieuwe gevallen, de week ervoor vijf.

Sinds de eerste uitbraak ligt het gemiddelde op 8,5 uitbraken per week.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer