PvdD+wil+bouwstop+mestvergisters
Nieuws
© jos thelosen

PvdD wil bouwstop mestvergisters

De Partij voor de Dieren (PvdD) wil een landelijke bouwstop voor mestvergistings en -verwerkingsinstallaties. Die systemen zouden volgens de partij een groot gevaar opleveren voor de volksgezondheid, veiligheid en leefbaarheid op het platteland.

De komst van mestinstallaties zorgt volgens de PvdD op steeds meer plekken voor grote onrust onder de bevolking. Een bouwstop is minimaal nodig totdat duidelijk is of en hoe de gezondheid van mens, dier en milieu kan worden beschermd.

'Omwonenden van bestaande installaties kampen nu al met gezondheidsklachten, stankoverlast en de vrees voor ontploffingen', stelt Tweede Kamerlid Esther Ouwehand.

Debat

Dat verzoek om een bouwstop legt Ouwehand donderdag tijdens een debat over de leefomgeving in de Tweede Kamer voor aan staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu.

'De overheid mag waarschuwingen over de gevaren van mestfabrieken niet langer in de wind slaan. Wie de bouw van zo'n fabriek toestaat, zet welbewust de gezondheid en veiligheid van omwonenden op het spel. Na Groningen zou het kabinet wijzer moeten zijn.'

Weer

 • Maandag
  27° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 12°
  20 %
Meer weer