Miljoenen euro's gepompt in waterschaarste

Technologiestichting STW en het ministerie van Infrastructuur & Milieu hebben een overeenkomst getekend waarmee het ministerie 1,65 miljoen euro investeert in de aanpak van waterschaarste. Het totale budget voor het programma komt daarmee op 6,1 miljoen euro.

Miljoenen+euro%27s+gepompt+in+waterschaarste
© Nieuwe Oogst

Het geld wordt gestoken in het programma Water Nexus. Daarin zoekt STW naar nieuwe oplossingen voor waterschaarste, zoals nieuwe manieren om het watergebruik van de industrie, landbouw, stedelijke gebieden en natuurgebieden op elkaar af te stemmen.

De investering van het ministerie bestaat voor ruim de helft uit bijdragen van lokale overheden. Die zijn van groot belang voor het programma, meldt STW. Onderzoekers krijgen daarmee de gelegenheid om concrete gevallen van waterschaarste of verzilting te onderzoeken en oplossingen voor een duurzame watervoorziening aan te dragen.

Stijging zeespiegel

Het gebruik van zoet water neemt snel toe, onder meer door de toenemende vraag van de landbouw. Tegelijkertijd dringt steeds meer zout water Nederland binnen, niet alleen door het verbruik van zoet water, maar ook door de stijging van de zeespiegel.

Tot nu toe zochten overheden en onderzoekers vooral een oplossing in het tegengaan van verzilting, wat uiteindelijk zeer kostbaar en niet duurzaam is. In Water Nexus pakken onderzoekers het anders aan door het watergebruik van de industrie, landbouw, steden en natuurgebieden op elkaar af te stemmen.

Samenwerken

Water Nexus omvat vijf onderzoeksprojecten, waarin vijftien promovendi en twee postdocs de komende vijf jaar samenwerken. Het programma wordt gesteund door 25 bedrijven, onderzoeksinstituten en waterbeheerders, die gezamenlijk 3 miljoen euro investeren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer