Geen zilt water meer naar bollengebied

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zet volgende week woensdag een stuw dicht bij Petten om te voorkomen dat nog langer zilt water uit de kuststrook het naastgelegen bollengebied instroomt.

Geen+zilt+water+meer+naar+bollengebied
© Internet

De problemen zijn ontstaan door de kustversterking bij Petten. Na het opspuiten van het zeezand in 2015 stroomt zout water het achterland in.

De watercommissie van de KAVB Noordelijk Zandgebied, LTO Noord Noord-Holland en het hoogheemraadschap kwamen daarom woensdag bij elkaar om de problematiek te bespreken.

Grote schade

Een leliekweker in het gebied heeft door de verzilting al grote schade opgelopen en een rechtszaak aangespannen. Een tiental collega's in de omgeving is daar ook huiverig voor.

LTO Noord-bestuurder Kees Stoop spreekt van een constructief overleg. 'Vanaf volgende week wordt geen water meer afgevoerd naar het Pettemerkanaal.'

De schuif in de stuw gaat dicht, zodat het water overloopt in het nabijgelegen natuurgebied de Putten. 'Eerst met een kleine pomp, maar vanaf medio mei wordt een nieuwe en zwaardere pomp geïnstalleerd van 5 kuub per minuut.'

Ideaal

De ideale oplossing voor de tuinbouw om het zoute water via een pijpleiding terug te storten in zee vindt het hoogheemraadschap vooralsnog te duur, vertelt Stoop.

'Een pomp met voldoende capaciteit kost zeven ton. Daar komt de pijpleiding nog bij. Wij vinden het die ingreep wel waard, omdat daarmee het zoute water echt het gebied uitgaat.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer