Hogere+waterschapslasten+in+Drenthe
Nieuws
© waterschap reest en wieden

Hogere waterschapslasten in Drenthe

Boeren in het Drentse deel van het nieuwe waterschap Drents Overijsselse Delta moeten dit jaar ongeveer 12 procent meer waterschapsbelasting betalen. Sommige boeren geven aan 30 procent hogere lasten te hebben.

Een reguliere stijging is 2,5 tot 5 procent, zegt Frits Timmermans, algemeen bestuurslid ongebouwd in het waterschap.
‘De fusie van Reest en Wieden met Groot Salland brengt echter een eenmalige verevening met zich mee om de historische verschillen voor ongebouwd gelijk te trekken. In het voormalige Groot Salland-gebied betalen boeren minder belasting door de fusie en in het voormalige Reest en Wieden-gebied meer.’
Daar komt dit jaar nog de extra heffing op, doordat de Hoge Raad heeft bepaald dat natuurorganisaties minder heffing hoeven te betalen voor 8.000 hectare voormalige landbouwgrond. Dat kost boeren zo’n 8 tot 9 euro per hectare extra.
Verder is er nog een stijging in de kosten door landelijk beleid, onder andere door het hoogwaterbeschermingsprogramma.

Motie

Timmermans noemt de verhoging ‘heel vervelend’. ‘Ik vind dat de landbouw dat niet allemaal voor de kiezen moet krijgen. Daarbij is een motie aangenomen om dit jaar een oplossing te zoeken om sterke stijgingen in de toekomst te voorkomen. Zoals het nu gaat, mag het niet meer gebeuren’, stelt hij.
‘Het was een maatschappelijke wens dat de verschuiving van de heffing van natuur naar landbouw heeft plaatsgevonden. Dat mag de landbouw niet allemaal voor haar kiezen krijgen. De kosten van de uitspraak over natuur moeten we beter over alle partijen verdelen. Wij zullen ons uiterste best doen om die forse verhoging af te vlakken.’
Melkveehouder Engbert Wolbers uit Elp vindt de lastenstijging te hoog. ‘Mijn lasten zijn 30 procent hoger dan vorig jaar. Dat is fors, terwijl ik geen vierkante meter land erbij heb gekocht. Als we zo nodig meer moeten betalen, waarom spreidt het waterschap het niet over tien jaar uit?’
Voorzitter Arend Steenbergen van LTO Noord Drenthe vindt dat waterschapsbestuurders hun uiterste best moeten doen om de heffing voor de boeren in het voormalige Reest en Wieden-gebied tot normale proporties terug te brengen.
‘Er is vooraf wel uitleg geweest, maar dat het zo fors zou uitpakken, hadden wij ook niet gedacht. Alles telt bij elkaar op. Uiteindelijk moet blijken dat de fusie ook voor deze boeren een winst heeft opgeleverd.’
In november vorig jaar gaven waterschappen Reest en Wieden en Groot Salland al aan aan dat ze hun tarieven op gelijk niveau wilden brengen. De Drentse en Overijsselse waterschappen fuseerden per 1 januari tot waterschap Drents Overijsselse Delta.

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer