Drone pakt stikstof tekort gewas aan (video)

Akkerbouwer Leo Dekker van maatschap Dekker-Dees uit Zuidzande heeft drie percelen tarwe door een drone laten scannen. 'Vanuit de lucht is veel sneller zichtbaar dat je moet bijsturen. Dat heeft een plant ook nodig.'

Drone+pakt+stikstof+tekort+gewas+aan+%28video%29
© Nieuwe Oogst

Dekker reageerde samen een zestigtal telers op een oproep van toeleverancier en adviesorganisatie CZAV om zijn stikstofgehalte, bladmassa en drogestofgehalte door een drone de maat te laten nemen. 'Ik ga bewust om met kunstmest. Niet te veel, maar genoeg om een optimale groei te halen. Deze informatie kan daarbij helpen.'

De kosten van 17 euro per hectare vormden voor de akkerbouwer niet de afweging om wel of niet mee te doen. 'Het levert me inzicht in de bodem op. Hoeveel stik- of meststoffen zijn er beschikbaar voor de plant en waar zitten die precies.'

Spitzaaicombiniatie

De tarwe ging in de tweede helft van oktober met een spitzaaicombinatie de grond in. 'Op 20 hectare staat Kelvin dat een rundveemestgift kreeg, verder 8 hectare met Johnny en varkensmest en ten slotte Residence op 20 hectare met de vloeibare kunstmest Anasol.'

In totaal heeft de boer een areaal van ruim 100 hectare bouwland, waarvan de helft tarwe en de rest suikerbiet als hoofdgewas. 'Ik ben erg benieuwd welke resultaten deze scan opleveren. Als ik op bepaalde plekken moet bijsturen, is het zo. Blijkt dat niet nodig, dan is het natuurlijk prettig.'

Bemestingsplan

De uitkomst van de data kan naast bijsturen inhouden dat hij volgend jaar een ander bemestingsplan hanteert. 'Bijvoorbeeld wat meer rundveemest en minder varkensmest.' Daarvoor is het nu nog te vroeg, erkent Dekker. 'Maar ik ben ervan overtuigd dat er resultaten uit gaan komen.'

Die terugkoppeling kan betekenen dat de akkerbouwer minder kunstmest afneemt. Adjunct-directeur Ko Francke van CZAV vindt dat geen bezwaar. 'We willen met innovaties vooroplopen. Met deze gegevens kunnen we de eisen die afnemers stellen aan landbouwproducten en de landbouwkundige verlangens van telers goed op elkaar afstemmen.'

Duurzaamheid

Het marktaandeel van CZAV groeit volgens Francke door die aanpak juist. 'Dat hoeft dus voor onze omzet niet verkeerd te zijn, maar juist goed.' De coöperatie voelt die verschuiving daarom ook niet als druk, maar als een kans. 'De druk ligt veel meer bij de retail die duurzaamheid naar voren brengt via afnemers van landbouwproducten', verzekert hij.

De informatie die de vluchten opleveren, worden verwerkt in een taakkaart. Zichtbaar daarop is waar een overschot of tekort is dan wel de mestgift juist op orde is. Voorwaarde voor deze meting met een multispectrale camera, die kleurverschillen filtert, is dat er voldoende bladmassa staat. 'Je moet wel de biomassa kunnen meten', licht Francke toe.

Kunstmeststrooier

Voor een gewas als uien is daarom deze toepassing nog niet echt geschikt. 'We kiezen dan voor een bodemmonster of -scan', stelt de adjunct-directeur. 'We beginnen binnenkort wel met vluchten boven aardappelpercelen.' Akkerbouwer Dekker ontvangt binnen enkele dagen de data van zijn drie percelen. Die kan hij invoeren in de computer van een kunstmeststrooier. 'Die regelt op basis van variatie in het veld de gift nauwkeurig.'

Voor de boer past deze digitale aanpak in zijn bedrijfsvoering. 'De een kijkt op de pc en de ander naar het gewas en trekt zijn plan.' Dekker geeft echter aan dat je als akkerbouwer van veel factoren afhankelijk bent: neerslag, hagel en de erfenis van vorig jaar. 'Op dit perceel hebben bijvoorbeeld bieten gestaan. Hoe zijn die gerooid? Kortom, om het altijd goed te doen is niet eenvoudig.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer