Nieuwe uitdaging

Als pluimveehouder dicht bij het dorp kun je het als een last beschouwen dat mensen meekijken met je bedrijfsvoering, maar je kunt er ook gebruik van maken dat het dorp zo dichtbij is. Dit jaar kwam alles samen: het dorp dacht na over duurzaamheid van energievoorziening, de overheid heeft veel geld vrijgemaakt voor SDE+-subsidie en ik ben zelf toe aan een nieuwe uitdaging.

Nieuwe+uitdaging
© NO

Het plan om afdakjes met zonnepanelen te plaatsen in de uitloop van kippen was geboren. De stroom kan geleverd worden aan een grootverbruikmeter in het dorp waarop een kantoor, een dorpshuis en dertien woonhuizen op zijn aangesloten. En verder is 2 hectare zonnepanelen voldoende om het hele dorp van stroom te voorzien.

Het land wordt toch al gebruikt door de kippen en beschutting zorgt ervoor dat de kippen zich beter over de uitloop verspreiden, er geen watervogels meer landen die vogelgriep kunnen overbrengen en roofvogels minder kans maken om een kip te verschalken. Meervoudig ruimtegebruik noemen ze dat.

Naast kerstbomenteelt, wilgenteelt en hoogstamfruit kan nu ook energieproductie aan dit rijtje worden toegevoegd en het mooiste is nog dat de grond gewoon bij de meitelling opgegeven kan worden als landbouwgrond en bemest wordt door de kippen. Het grootste deel van het perceel is nog steeds grasland en dat is leidend voor RVO bij de Gecombineerde opgave.

Hoe mooi het plan ook kan zijn, de praktijk om van plan naar uitvoering te komen is weerbarstig. Op een bijeenkomst in het dorpshuis kwamen veel mensen af met vragen en opmerkingen. Vooral de bouw van een derde stal die ook in het plan werd meegenomen, viel niet bij iedereen in goede aarde.

Terwijl op de vergunning het aantal dieren niet wordt uitgebreid, werd dit toch als een bedreiging gezien. Opmerkingen volgden over fijnstof en zelfs de duurzaamheid van het houden van biologisch pluimvee werd ter discussie gesteld. De meesten wilden geen zonnepanelen van 2 meter hoog in hun achtertuin en daarnaast moest 100 meter of meer van hun uitzicht over het land van de boer toch wel vrij blijven volgens sommigen.

Ook het feit dat er in gemeente Barneveld nog geen regels zijn voor dergelijke projecten maakt het er niet eenvoudiger op. De doelstelling die de gemeente zichzelf heeft opgelegd om in 2020 20 procent duurzame energie op te wekken, zal toch een of andere manier gehaald moeten worden. Aan mij de uitdaging om alles samen te voegen tot een plan waar de meerderheid achter kan staan. Die uitdaging ga ik aan.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer