'Peer met rode blos scoort in de afzet'

Michiel Appelhof is voorzitter van de telerswerkgroep die meepraat met The Greenery over de afzet van Sweet Sensation. Hij legt uit dat de peer vanwege zijn rode kleur onderscheidend is in de markt. 'En dat levert een meerprijs op.' Wel is de teelt volgens de fruitteler in Zeewolde een behoorlijke uitdaging.

%27Peer+met+rode+blos+scoort+in+de+afzet%27
© The Greenery

Alleen Conference telen als perenras vinden Michiel en Judith Appelhof een te groot risico. Zij maakten daarom zeven jaar geleden een bewuste keuze door de rode peer Sweet Sensation aan te planten.
'Het is het resultaat van kritisch naar de markt kijken', verklaart Judith Appelhof. 'Deze peer is onderscheidend vawege de rode blos en heeft volgens ons volop perspectief in de afzet.'

Naast de rode kleur wijst ze ook op de goede smaak van Sweet Sensation. 'Het is een lekkere, zoete peer die smelt op je tong en daardoor ook altijd hoog scoort in smaaktesten. Sweet Sensation is in de afzet een vragend product, waarvoor consumenten graag terugkomen.'

Samen met haar man Michiel exploiteert Judith Appelhof in Zeewolde Fruitbedrijf Appelhof. Ze telen in totaal 18 hectare fruit waarvan 9 hectare peren. Van het perenareaal is inmiddels 3 hectare ingeplant met Sweet Sensation. Na de eerste aanplant van 2 hectare is vier jaar geleden nog 1 hectare ingeplant.

Een kanttekening bij het perenras, dat een rode mutant is van Doyenné du Comice, is volgens Michiel Appelhof de lastige teelt. 'Het is niet eenvoudig om de peer optimaal in productie te krijgen, vooral in de jeugdfase. Voor een goede zetting is vaak enig kunst- en vliegwerk nodig, zeker als het bloeiweer niet meevalt.'

Sweet Sensation is net als Doyenné de Comice een kopgroeier. De mooiste vruchten groeien aan stevig hout, vertelt Appelhof. 'Het is geen peer voor de bulkproductie. Gelukkig worden de uitdagingen in de teelt vaak beloond met een goede prijs.'

In de teelt stellen Michiel en Judith Appelhof zich als doel om geleidelijk zo'n 40 ton van een hectare te kunnen plukken. Ze gaan ervan uit dat dergelijke producties mogelijk zijn bij volwassen bomen. 'Verder is het voor de financiële opbrengst van belang om een hoog aandeel klasse I-peren met voldoende kleur en een maatsortering van 70 tot 85 millimeter te oogsten', stelt Judith.

Wereldwijde rechten

Als mutant is Sweet Sensation begin jaren negentig gevonden op een fruitbedrijf in Noord-Holland. Sinds 2012 heeft The Greenery de wereldwijde rechten van de rode peer. In een werkgroep met vier fruittelers, waarvan Appelhof de voorzitter is, voert de afzetorganisatie overleg over het vermarkten van Sweet Sensation.

Appelhof is tevreden over het functioneren van het concept met de centrale regie. 'Rond de oogst inventariseren we het verwachte aanbod, en op basis daarvan bepalen we een afzetstrategie.' Sweet Sensation wordt volgens de Flevolandse fruitteler in vooral West-Europa vrij breed in de markt gezet. Zo'n vijftien tot twintig retailorganisaties hebben de rode peer al in hun assortiment opgenomen.

'In het rode segment is er nauwelijks concurrentie', constateert Appelhof. 'Ten opzichte van Conference bijvoorbeeld is het een belangrijk voordeel dat we ook de klasse II-peren prima kunnen vermarkten.'

Ongeveer vijftig fruittelers in Nederland hebben Sweet Sensation op hun bedrijf aangeplant. Het Nederlandse areaal is ruim 200 hectare. Appelhof vertelt dat The Greenery mogelijkheden ziet in de afzet voor nog eens 100 hectare extra teeltareaal. De verwachting is dat uitbreiding vooral plaatsvindt bij de bestaande telers.

Naast Nederland wordt Sweet Sensation ook geteeld in België en op beperkte schaal in Engeland, Frankrijk en Slovenië. Om jaarrond te kunnen leveren is het perenras door raseigenaar The Greenery ook geïntroduceerd op het zuidelijk halfrond voor teelt in Chili, Argentinië en Zuid-Afrika. Het is de bedoeling om de rode peren vanuit deze landen aan te voeren vanaf eind maart, als de levering van peren vanuit Europa afloopt.

Sweet Sensation is goed te bewaren tot ongeveer half maart. Om het uitstalleven verder te verbeteren worden inmiddels testen gedaan met Smart Fresh, zoals ruimtebehandeling in bewaarcellen. De bewaring vindt over het algemeen plaats op de teeltbedrijven. Wel laat The Greenery de peren bij twee bedrijven centraal sorteren.

Teeltaspecten bespreken

Voor de Nederlandse telers van Sweet Sensation worden jaarlijks verspreid over Nederland veldbijeenkomsten georganiseerd om samen de teelt door te spreken. Op verzoek van The Greenery begeleiden adviesorganisatie Fruitconsult en Delphy deze bijeenkomsten. Appelhof: 'We bespreken samen alle teeltaspecten variërend van de snoei tot het stimuleren van de zetting en de groeibeheersing.'

The Greenery initieert als dat nodig is ook praktijkonderzoek dat speciaal gericht is op Sweet Sensation. Appelhof vertelt dat er bijvoorbeeld onderzoek komt naar de kleurverschillen in de teelt. 'We willen er graag achter komen waarom peren op sommige intenser rood kleuren dan op andere.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer