Nieuw EU-fonds wacht op ondernemers

Het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) van voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie wordt nog slecht benut. hoewel de rente vrijwel nihil is, komt het Europese geld maar niet bij ondernemers.

Nieuw+EU%2Dfonds+wacht+op+ondernemers
© Nieuwe Oogst

Dat is en van de conclusies van een voorlichtingsbijeenkomst van de Europese Commissie gisteren in Groningen met zeventig ondernemers, ambtenaren en politici. Samengevat: de deur staat open voor bedrijven of sectoren met plannen.

Het EFSI is een garantiefonds. Met 5 miljard euro uit de EU-begroting en 16 miljard euro garantstelling wordt 315 miljard euro in de Europese economie geïnvesteerd. Dit loopt via de Europese Investerings Bank (EIB) die maximaal 50 procent van projecten kan financieren.

Slim

Maar er zijn ook voorwaarden. Projecten moeten een minimum omvang hebben. In de Statenzaal van de provincie Groningen klonken bedragen als 25 of 50 miljoen euro.

Ook kleine bedrijven kunnen profiteren als bijvoorbeeld hun bank of een andere financiële dienstverlener mee wil doen. Hiervoor kunnen bijvoorbeeld 'programma's' worden ingericht. Provincies kunnen een belangrijke rol spelen door slim gebruik te maken van de Europese structuurfondsen en de Bank Nederlandse Gemeenten.

Loket

Het Nederlands Investerings Agentschap vormt in feite het loket. Peter Martens van het NIA: 'EFSI gaat in principe voor groen, innovatie en ook bevordering van toegang tot financiering voor het midden- en kleinbedrijf.

'Hierbij kan samengewerkt worden met de grootbanken maar ook de Bank Nederlandse Gemeenten en de Waterschapsbank. Qredits is nu al een intermediair die zorgt voor MKB-financiering.'

Snel internet

Voorzitter Annette van Velde van LTO Noord gaf concrete voorbeelden van mogelijke projecten voor de land- en tuinbouw: 'Boeren en tuinders zitten te wachten op snel internet. Als dat geregeld is, kunnen slimme landbouwtechnieken zich veel sneller ontwikkelen.'

Ook gaf ze het voorbeeld van het Ierse 'Milk Flex Fund'. Landbouwprijzen gaan steeds meer fluctueren door de liberalisering van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB). Met steun van het EFSI kunnen Ierse boeren nu hun aflossingsritme laten bepalen door de hoogte van melkprijs.

'Dit helpt hen beter om te gaan met extreme prijsvolatiliteit. Dat versterkt hun concurrentiekracht', aldus Van Velde.

Meer mogelijk

In het nagesprek werden nog andere mogelijkheden geopperd. Voor het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) is jaarlijks 20 miljoen euro beschikbaar uit het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB).

De waterschappen hebben enkele jaren geleden aan LTO toegezegd om dat geld te cofinanciering conform de regels van het Europese plattelandsbeleid (pijler 2 van het GLB). Intussen liggen er 100 projectvoorstellen. Maar door bureaucratie komt het maar niet verder.

Klaas Johan Osinga/Mike Schellart

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer