Kamer wil scheurverbod versoepelen

De Tweede Kamer wil dat er meer ruimte komt voor het scheuren van grasland in gebieden die vallen onder de Vogel- en Habitatrichtlijn. Dinsdag is een motie van het CDA aangenomen die daar om vraagt.

Kamer+wil+scheurverbod+versoepelen
© Koos van der Spek

Kamerlid Jaco Geurts had er op gewezen dat in Nederland gebieden zijn aangewezen als ecologisch kwetsbaar, terwijl de Europese verordening dit niet vereist. De aanwijzing leidt onder meer tot een scheurverbod voor al het blijvend grasland.

Gedifferentieerde aanpak

Dat belemmert niet alleen de bedrijfsvoering van boeren, maar het kan ook projecten voor de inrichting van natuur dwars zitten. Daarom moet volgens het CDA een 'gedifferentieerde aanpak' van blijvend grasland in Vogelrichtlijngebieden mogelijk zijn.

In de motie wordt het kabinet gevraagd om voor gebieden waar het scheurverbod op blijvend grasland een belemmering is, zoals de Wieden, een uitzondering te maken. Op die manier kan de gebiedsontwikkeling doorgaan.

Onderscheid in kwetsbaarheid

De Kamer wil bovendien dat onderzocht wordt of er onderscheid gemaakt zou kunnen worden in de mate van ecologische kwetsbaarheid en in de noodzakelijkheid van het omzetverbod in Vogelrichtlijngebieden.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer