54+gele+kaarten+vanwege+phytophthora
Nieuws
© Agrifirm

54 gele kaarten vanwege phytophthora

Voor overtredingen op het naleven van de teeltvoorschriften om verspreiding en besmetting van phytophthora in aardappelen tegen te gaan, deelde NVWA in 2015 in totaal 54 gele kaarten uit.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) voerde afgelopen jaar ruim duizend inspecties uit om de maatregelen tegen Phytophthora infestans op aardappelbedrijven te controleren.

De controles waren onder meer gericht op afvalhopen, op de bestrijding van opslagplanten en de aanwezigheid van excessieve ziektehaarden. Vanwege overtredingen van de normen deelde de dienst respectievelijk 44, 6 en 4 gele kaarten uit.

Geen rode kaarten

In alle gevallen werd volgens NVWA direct gevolg gegeven aan het verzoek om afvalhopen af te dekken en opslagplanten en ziektehaarden te bestrijden binnen de gestelde normen. Er zijn daarom geen rode kaarten uitgedeeld.

De verordening om maatregelen te nemen tegen de verspreiding en besmetting van phytophthora is na het verdwijnen van Productschap Akkerbouw ondergebracht bij het ministerie van Economische Zaken. NVWA voert net als voorheen de controles uit.

Groot draagvlak

Vakgroep Akkerbouw van LTO concludeert uit de resultaten van de controles en de acties die volgen op de gele kaarten dat onder aardappeltelers een groot draagvlak bestaat voor de teeltvoorschriften.

Deze resultaten bieden voor beleidmakers leerstof om nieuw beleid en handhaving van wettelijke maatregelen vorm te geven, stelt Jeroen Kloos, beleidsmedewerker Akkerbouw van LTO in een reactie.

'Voor agrarische ondernemers werkt een officiële waarschuwing als herinnering voor de verplichte voorschriften blijkbaar veel beter dan repressie en zware financiële sancties.'

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
Meer weer