Visuele controle net zo goed als PCR

Voor partijonderzoek vanwege controle op M. chitwoodi na de oogst van pootaardappelen kunnen pootgoedtelers kiezen uit een visuele beoordeling of voor de PCR-methode.

Visuele+controle+net+zo+goed+als+PCR
© NAK

In overleg met en op verzoek van de sector heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit besloten dat telers in aangewezen gebieden voor chitwoodi-bemonstering nu keuzevrijheid hebben.

Zowel de PCR-methode als de visuele beoordeling voldoen aan de fytosanitaire richtlijnen van Brussel. Keuringsdienst NAK kan met ingang van dit jaar de keuze voorleggen aan de pootgoedtelers.

Voordelen beide methoden

De sector heeft aangedrongen op de keuzevrijheid vanwege de voordelen van beide methoden. Daarbij gaat het om detectiekansen en snelheid van het onderzoek, dat van belang is voor de vroege export.

Er is twee jaar vergelijkend onderzoek uitgevoerd tussen PCR en visueel onderzoek naar M. chitwoodi en M.fallax. In 2014 en 2015 zijn respectievelijk 1.214 en 1.471 monsters onderzocht.

Noodzakelijke graaddagen

De conclusie na het onderzoek is dat beide methoden even goed voldoen. Voor de visuele methode geldt dat de knollen in onderzoek de noodzakelijke graaddagen moeten ondergaan voor beoordeling door een keurmeester.

Het is vooralsnog onduidelijk of NAK voor de methoden verschillende kosten in rekening gaat brengen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer