Voorstel voor sectorbijdrage chitwoodi

LTO-bestuurder Upt Hiddema komt met een voorstel om van elke pootgoedteler een bijdrage van ongeveer 6 euro per hectare te vragen voor compensatie van pootgoedpercelen met een chitwoodi-aantasting.

Voorstel+voor+sectorbijdrage+chitwoodi
© Nieuwe Oogst

Tijdens de aardappelavonden van LTO peilt Hiddema de draagvlak voor de gezamenlijke bijdrage.

Op een bijeenkomst in Zuid-Beijerland werd gisteravond zijn voorstel door de aanwezige pootgoedtelers goed ontvangen en eerder had ook in Friesland een meerderheid geen bezwaar.

Gebaar solidariteit

Hiddema zegt dat de bijdrage vooral een gebaar van solidariteit is. 'Chitwoodi is een gezamenlijk probleem. Een goede beheersing is van belang voor de hele sector, we willen allemaal graag onze grenzen openhouden.'

Door een besmetting met chitwoodi verliest pootgoed zijn status. Een bijdrage van ongeveer 6 euro van elke hectare pootgoed is volgens Hiddema genoeg om besmette percelen voor 5.000 euro per hectare te compenseren. Hij gaat dan uit van een besmet areaal van 50 hectare per jaar.

Quarantaine-aantasting

De compensatieregeling zou mogelijk een onderdeel kunnen worden van de Pootgoed Versterkende Maatregelen (PVM) waarvoor LTO en NAO een stichting aan het oprichten zijn. Doel is uiteindelijk om de druk zover terug te dringen dat chitwoodi zijn status als quarantaine-aantasting kwijtraakt.

Hiddema meldt nog dat alleen pootgoedtelers in aanmerking komen voor schadeloosstelling als ze meedoen aan PVM en voldoen aan de voorwaarden om de kans op chitwoodi-besmetting te beperken. Ook moet een vooraf gestoken grondmonster van het betreffende perceel vrij zijn van chitwoodi.

Verder uitwerken

Na afloop van de sectoravonden van LTO moet blijken of er voldoende draagvlak is om het voorstel voor een collectieve bijdrage verder uit te werken, aldus Hiddema. 'Dan gaan we ook bekijken op welke manier we dit het beste kunnen heffen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer