Haast maken met chitwoodi-bemonstering

Pootgoedtelers kunnen zich nog tot vrijdag 13 november aanmelden voor PVM-grondbemonstering bij NAK Agro op de aanwezigheid van M.chitwoodi en M.fallax.

Haast+maken+met+chitwoodi%2Dbemonstering
© Nieuwe Oogst


Deze bemonstering kan de basis zijn voor vrijstelling van partijonderzoek bij aardappelpootgoed in het najaar van 2016 op besmettingen van beide aaltjessoorten.

De stichting Pootgoedverbeteringsmaatregelen (PVM) roept pootgoedtelers in zowel aangewezen gebieden voor M.chitwoodi en M.fallax als daarbuiten op om aan de bemonstering mee te doen.

Voorafgaand duidelijkheid

PVM met vertegenwoordigers van LTO, NAO en NVWA streeft naar een planmatige beheersing van de betreffende nematoden. Doel is dat pootgoedtelers voorafgaand aan de teelt al duidelijkheid hebben dat de opbrengst van een perceel als 'vrij van chitwoodi' kan worden afgezet.

Partijen geteeld in aangewezen gebieden moeten verplicht bemonsterd worden op M.chitwoodi en M.fallax. Eventuele afkeuringen komen volledig voor rekening van de telers en dat zorgt voor veel onzekerheid.

Correlatieonderzoek

Of grondonderzoek enkele maanden voor de teelt daadwerkelijk genoeg is om de PCR-partijbemonstering te vervangen is afhankelijk van het correlatieonderzoek dat keuringsdienst NAK uitvoert. Op basis van de resultaten neemt NVWA volgend jaar in september een besluit over de wijze van bemonstering van pootgoed van oogst 2016.

In een reactie zegt Upt Hiddema van de werkgroep Pootaardappelen van LTO en voorzitter van PVM dat pootgoedtelers zich nu snel moeten aanmelden voor de vrijwillige grondbemonstering via NAK Agro. Zij kunnen dan direct gebruik maken van een eventuele vrijstelling voor partijbemonstering.'

'Telers die hiervoor in aanmerking willen komen, moeten nu actie ondernemen. Verder willen we er ook op wijzen dat het van belang is voor de sector dat telers meewerken aan het onderzoek van de NAK.'

Anonieme rapportage

Hiddema benadrukt dat de resultaten van de vrijwillige bemonstering en van het correlatieonderzoek door NAK Agro en NAK bij NVWA anoniem gerapporteerd worden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer