Preciezer werken met NemaDecide Geo

NemaDecide is vernieuwd en heet nu NemaDecide Geo. Het aaltjesadviessysteem gaat de bemonsteringuitslag nu op een geografische kaart weergeven. ‘Een doorbraak in precisielandbouw bij de aanpak van aaltjesbesmettingen’, zegt Aaldrik Venhuizen van Agrifirm Plant.

Preciezer+werken+met+NemaDecide+Geo
© Nieuwe Oogst

Han ReindsenDe lancering van NemaDecide Geo vond vorige week vrijdag plaats bij Agrifirm in Meppel. Door de vernieuwing kan een teler nu online in één oogopslag zien waar de aaltjesbesmetting op een perceel zit. Door de geografische coördinaten is de besmetting plaatsspecifiek met granulaat te behandelen.
Met NemaDecide Geo komt een teler een AM-besmetting vroeg op het spoor en kan hij maatregelen nemen om een officiële besmetverklaring te voorkomen. ‘De teler kan scenario’s vergelijken, kijken wat nodig is voor morgen en zo in de toekomst rendabel blijven telen’, zegt Venhuizen.
NemaDecide Geo is als app beschikbaar op Akkerweb. Dat maakt het mogelijk om de uitslagen van bemonsteringen te visualiseren op digitale plattegronden. De teler weet precies in welke stroken de besmetting ligt en met gps-apparatuur zijn gericht maatregelen uit te voeren. Dat is efficiënter dan papieren uitslagen en tekeningen van percelen.

Planning percelen

Onderzoeker Thomas Been van Wageningen UR: ‘De geografie geeft nauwkeurigheid en maakt het mogelijk nieuwe mogelijkheden aan de teler aan te bieden. Bijvoorbeeld snelle overzichten van de AM-besmetting op het bedrijf, verloop van de besmetting, planning van percelen en keuze van aardappelrassen.’
Het nieuwe systeem zorgt voor minder administratieve lasten. Het maakt het mogelijk de bemonstering van een perceel digitaal aan te vragen. Met apps zijn bouwplannen te maken, kaarten te gebruiken en sensordata te downloaden.
De gegevens blijven eigendom van de teler, maar deze kan ze wel delen met anderen. Bijvoorbeeld met RVO, adviseurs, leveranciers of de huurder van de grond. Uitwisseling van de gegevens met bijvoorbeeld Crop-R, NAK Agro en BLGG is mogelijk. Met enige regelmaat komen er nieuwe verbindingen bij.
Naast een gratis online basisversie is er een abonnementsversie van NemaDecide Geo. Met deze versie is het mogelijk om met meerdere rotaties langer vooruit te kijken en zijn verschillende scenario’s te vergelijken en op te slaan. Zo kan een teler een strategie uitzetten voor de komende jaren.
Projectleider Hetty Regeer van NemaDecide: ‘Bij een bepaald perceel kun je nagaan wat het effect van bepaalde resistente rassen is en wel of geen gebruik van granulaat op de detectiekans van de besmetting. Met een goede planning kun je op een gegeven moment weer een redelijk vatbaar ras telen.’
In de abonnementsversie van NemaDecide zit een aardappelrassenlijst met selectiemogelijkheden in de vorm van een app. Dit maakt het telers mogelijk om zelf te spelen met de rassenkeuze en te kijken wat het effect op de AM-besmetting is. Door er zelf vanachter de computer mee te stoeien, kan de teler zien hoe hij de situatie beheersbaar kan houden.
In een volgende versie worden chitwoodi en het wortellesieaaltje aan de abonnementsversie toegevoegd. Dan zijn met NemaDecide Geo ook mengbesmettingen te volgen. Bij een koppeling met de organische stofkaart van het perceel is een schadeverwachting te geven.
NemaDecide is een gezamenlijke aanpak van bedrijfsleven, kweekbedrijven, keuringsdienst/NAK Agro en Wageningen UR. De geschiedenis begint met de ontwikkeling van NemaDecide AM in 2003-2006. Daarna NemaDecide Plus (2007-2010) met naast AM chitwoodi en het wortellesieaaltje. Sinds 2011 is gewerkt aan NemaDecide Geo.
Namens de pootgoedhandelsbedrijven zijn Agrico, KWS en HZPC bij de ontwikkeling betrokken. Directeur Jan van Hoogen van Agrico: ‘Door de AM-problematiek was Agrico in 2005 en 2006 bang voor areaalverlies. Daarom wilden wij geld vrijmaken voor NemaDecide. Dankzij bewustwording is areaalverlies achterwege gebleven.’
Van Hoogen stelt vast dat er nog steeds te weinig resistente rassen zijn. ‘Van het pootgoedareaal zou 15 tot 20 procent goed resistent moeten zijn voor met name het wortellesieaaltje.’ Hij constateert een grote honger naar schone grond: een huurprijs van 4.000 euro per hectare en een koopsom van 100.000 hectare zijn volgens hem in Flevoland geen uitzondering.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer