%27Je+moet+het+eerst+verdienen%2C+schulden+moet+je+niet+willen%27
Interview
© De Snuitgeverij

'Je moet het eerst verdienen, schulden moet je niet willen'

Tim Ruijs (19) bezocht met zes medestudenten en de projectbegeleider van de Topklas Veehouderij in Helmond directeur Dirk Lips van vrijetijdsconcern Libéma in Rosmalen. Ze kregen bruikbare tips van de Quote 500-ondernemer.

Wat hebben jullie van Lips meegekregen?

'Hij maakte ons duidelijk dat het om geld verdienen gaat en dat wij vooral bij de grondstoffen weg moeten blijven. Hij vindt dat wij ons vooral moeten richten op producten met toegevoegde waarde. Een interessant idee.
'Hij zei dat de winst van de grondstof melk vooral naar Campina gaat vanwege de toegevoegde waarde. 'Van de productie van grondstoffen word je nooit rijk', zei hij. Daar zit wel wat in.'

Wist Lips wel wat van de agrarische sector?

'Het was interessant om te horen hoe zo'n man tegen de land- en tuinbouw aankijkt. Hij zei een paar belangrijke dingen. Zo noemde hij het terugdringen van kosten, het vergroten van de omzet en innovatie als punten die hij voortdurend op zijn eigen bedrijfsvoering toepast.
'Bankschuld vindt hij maar niks; daar moet je zo snel mogelijk vanaf.'

Wat doen je ouders?

'Mijn ouders hebben een melkveehouderij; het vak is mij eigenlijk met de paplepel ingegoten. Ooit zal ik de boerderij overnemen, maar dat moment ligt nog een paar jaar verder.'

Stimuleren je ouders je om naar school te gaan?

'Vooral mijn vader vindt dat ik eerst zoveel mogelijk kennis moet vergaren. Want behalve dat je natuurlijk voldoende moet weten van melkvee, is tegenwoordig ook kennis op financieel-economisch terrein enorm belangrijk.
'Ik wil dan ook na het mbo doorstromen naar het hbo. Tegen de tijd dat ik die opleiding heb afgerond, zullen we wel zien hoe het verdergaat. Maar het lijkt me erg mooi, een eigen bedrijf.'

Hoe zie jij zelf de bedrijfsvoering thuis?

'Ik denk mee, ik praat mee, maar mijn ouders beslissen uiteindelijk. Zij hebben 120 stuks vee en met wat personeel kunnen ze het werk gemakkelijk zonder mij rondzetten. Zo willen zij dat ook; ze vinden mijn opleiding belangrijker.
'Van zo'n bezoek aan Lips leer je veel. Hij had een interessant verhaal en het was voor mij volkomen duidelijk dat hij weet wat hij wil. Hij zei bijvoorbeeld tegen ons: 'Je moet het eerst verdienen; schulden moet je niet willen. Dan leef je maar wat soberder.' Een mooie uitspraak, vind ik.'

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer