Kabinet komt met afspraken CO2-reductie

Het kabinet heeft afspraken gemaakt over de wijze waarop het verdere CO2-reductie wil realiseren.

Aanleiding hiervoor is de uitvoering van de Urgenda-uitspraak van de rechtbank Den Haag en de uitkomsten van de Klimaattop in Parijs. De komende maanden worden verschillende maatregelen verder onderzocht. In het najaar wordt hierover besloten.

Dit maken staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) en minister Henk Kamp (Economische Zaken) dinsdag bekend.

Energie

Om CO2 uitstoot verder terug te dringen richt het kabinet zich op de korte termijn ten eerste op de uitvoering van het Energieakkoord. Hiervoor zijn eerder door het kabinet met alle partijen aanvullende maatregelen genomen, zoals het aanpassen van de eerste schijf van de energiebelasting, zodat gas duurder wordt en elektriciteit goedkoper.

Ten tweede wordt nu ook het sluiten van twee kolencentrales (Amercentrale 9 en Hemweg 8) uit de jaren '90 overwogen. Een mogelijke sluiting zou bovenop de sluiting van vijf oudere kolencentrales komen.

Het kabinet stuurt naast de gestelde doelen in het Energieakkoord voor de langere termijn vooral op de reductie van CO2. Dat is de meest kostenefficiënte manier om aan de gestelde EU-doelen van 80 tot 95 procent emissiereductie in 2050 te voldoen.

Parijs

Staatssecretaris Dijksma: 'De afspraken in Parijs waren een historische klimaat-mijlpaal voor de wereld. Alleen mag het Klimaatakkoord niet zijn glans verliezen. Nederland zet met deze afspraken in op een sterke afname van broeikasgasuitstoot.'

Minister Henk Kamp : 'Met het Energieakkoord hebben we een eerste, onomkeerbare stap in de transitie naar meer duurzame energie gezet en zorgen we al voor de helft van de broeikasgasreductie zoals voorgeschreven door het Urgenda-vonnis.'

'We geven nu ook richting aan hoe we de resterende reductie kunnen bereiken. Zo zetten we bijvoorbeeld in op het verder ontwikkelen van CO2-afvang en opslag. Het blijft daarnaast belangrijk om aanvullende maatregelen in Europees verband te bekijken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer