'Laatste aardgas niet naar glastuinbouw'

LTO Glaskracht Nederland denkt dat een volledig CO2-vrije warmtevoorziening in de Nederlandse glastuinbouw in 2050 kan met bestaande technieken.

%27Laatste+aardgas+niet+naar+glastuinbouw%27
© Vidiphoto

De belangenorganisatie denkt aan een combinatie van geothermie, all-electric glastuinbouw en/of groen gas. De inzet van geothermie staat daarbij op poleposition.
In het Energierapport van het ministerie van Economische Zaken staat dat de ruimteverwarming in Nederland in 2050 CO2-neutraal moet zijn. 'Daar valt de tuinbouwsector onder. Het laatste aardgas zal daarom niet naar de glastuinbouw gaan', zegt Rob van der Valk, beleidsspecialist energie van LTO Glaskracht Nederland.
Het Energierapport heeft alles te maken met het klimaatakkoord dat eind vorig jaar in Parijs is gesloten. Hierin is afgesproken dat we wereldwijd - en dus in de EU - in 2050 in totaliteit CO2-neutraal moeten zijn.
Van der Valk denkt dat het realistisch is om met geothermie in de warmtebehoefte van 4.000 hectare glastuinbouw te voorzien. Kansen voor geothermie zijn er in het Westland, de oostkant van Noord-Brabant, Limburg, de kop van Noord-Holland en in grote delen van Groningen, Friesland en Drenthe.

All-electric

Ook heeft LTO Glaskracht Nederland de kansen verkend als elektriciteit met de komst van windmolens en zonnepanelen de komende jaren goedkoper wordt. Daarmee zou het met bestaande technieken mogelijk worden om bijvoorbeeld zo'n 3.000 hectare all-electric van de benodigde energie te voorzien. Elektriciteit heeft, in vergelijking met geothermie, als voordeel dat het locatieafhankelijk is.
Als elektriciteit te duur is, is de inzet van groen gas een optie om de elektriciteit met duurzame WKK te produceren. In 2050 zijn er ambities om in Nederland in totaal 10 miljard kuub groen gas te produceren.
'De glastuinbouw zou circa 10 procent van de beoogde productie aan groen gas nodig hebben. Nu gebruikt de sector circa 10 procent van het aardgas', geeft Van der Valk aan. Groen gas is daarmee ook een realistische denkrichting.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer