Voldoende draagvlak aardbeienonderzoek

Naar schatting tweehonderd tot tweehonderdvijftig aardbeientelers willen 250 euro bijdragen aan Stichting Aardbeien Onderzoek (SAO). Daarmee is er voldoende draagvlak vanuit de sector.

Voldoende+draagvlak+aardbeienonderzoek
© Nieuwe Oogst, Haijo Dodde

Daarmee heeft de stichting een basisbudget van 50.000 tot 60.000 euro om praktijkonderzoek voor de aardbeienteelt te financieren.

'Van alle aardbeientelers heeft zo'n 70 procent zich verbonden aan SAO', zegt Joan Bus. Namens LTO is Bus als gewasmanager betrokken bij de landelijke gewasgroep Aardbei en ook is hij secretaris van SAO.

90 procent van areaal

De telers die willen betalen voor gezamenlijk onderzoek vertegenwoordigen volgens Bus meer dan 90 procent van het Nederlandse aardbeienareaal.

De werving van telers als donateurs is uitgevoerd door met name de adviesorganisaties Delphi en Horti Nova. De definitieve aantallen worden in de loop van april bekendgemaakt.

Prioriteitenlijst

Op basis van onder meer input uit de praktijk stelde het bestuur van SAO al een prioriteitenlijst samen voor aardbeienonderzoek dat dit jaar opgestart kan worden. De onderwerpen zijn trips, erwinia, de schimmelziekte pestalotiopsis en de Suzuki-fruitvlieg.

'Voor trips in de vollegrond ligt er al een projectvoorstel. We willen in juni met dat onderzoek beginnen', verklaart Bus.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer