Selectie+focusonderwerpen+voor+onderzoek
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Selectie focusonderwerpen voor onderzoek

Voor het gezamenlijk onderzoeks- en innovatieprogramma van de Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw is een lijst met focusonderwerpen samengesteld.

Onderzoekscoördinator Tjitse Bouwkamp van BO Akkerbouw vertelde gisteren tijdens de Themadag Granen in Wageningen dat vanuit de praktijk in totaal 139 wensen voor het gezamenlijk onderzoeksprogramma zijn ingediend.

Boerengevoel

Die wensen zijn beoordeeld door een groep akkerbouwers en gerangschikt op boerengevoel. BO Akkerbouw clusterde de wensen vervolgens op algemene focusonderwerpen zoals bodembiologie, ziekten en plagen, groene middelen en grensverleggende innovaties.

'Voorwaarde voor de onderzoeksonderwerpen is dat ze gewas- en regio-overschrijdend zijn en relevant voor de meeste akkerbouwers', stelt Bouwkamp. BO Akkerbouw heeft voor het gezamenlijk onderzoeksprogramma een verbindendverklaring aangevraagd.

Onderzoeksvoorstellen schrijven

Komende periode gaat BO Akkerbouw aan de slag met het schrijven van onderzoeksvoorstellen. Als voorbeelden noemt Bouwkamp een bodemkwaliteitsplan, een programma voor aaltjesbeheersing, een beoordelingssysteem voor bemestingsadvies en methodes voor akkerbouwers om slim om te gaan met data.

Weer

 • Woensdag
  6° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer