Opschaling teelt sorghum naar 30 hectare

Voor een vervolg op de haalbaarheidsstudie voor de teelt van sorghum in Nederland is het de bedoeling om dit jaar het teeltareaal uit te breiden tot zo'n 30 hectare.

Opschaling+teelt+sorghum+naar+30+hectare
© Peter Nicolaï

Het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Biobased Economy dat de studie coördineert is momenteel op zoek naar telers die het van oorsprong Afrikaanse graangewas willen uitproberen.

Glutenvrij bier

Projectleider Martijn Stevens van het CIV legt uit dat het tweede jaar van de studie vooral gericht is op de economische haalbaarheid. 'Wij willen de teelt opschalen om 150 ton graan te kunnen leveren voor de productie van glutenvrij sorghumbier.'

Sorghum produceert ongeveer 5 ton graan per hectare en daarnaast zo'n 30 ton biomassa dat gebruikt kan worden voor veevoer of voor biobased-toepassingen.

Sorghumpionier

Vorig jaar is de teelttechnische haalbaarheid van het gewas getest met zeven variëteiten die veredeld zijn door sorghumpionier en akkerbouwer Walter de Milliano in Oostburg, Zeeuws-Vlaanderen.

De twee beste rassen, een witte en een zwarte sorghum, worden komend seizoen op grotere schaal uitgezaaid. Volgens Stevens is inmiddels voldoende zaaizaad beschikbaar.

Coöperatieve boeren

'We zoeken innovatieve en coöperatieve boeren om sorghum in hun bouwplan op te nemen. In het onderzoek kijken we ook naar het bodemverbeterend effect van het graangewas ook op zilte en verdichte gronden', stelt Stevens.

Voor de teeltbegeleiding van sorghum zijn specialisten van Alliance in Nieuwkuijk en van Van de Bilt Zaden in Sluiskil beschikbaar. Bij de studie zijn verder onderzoekers van het Louis Bolk Instituut en Wageningen UR betrokken.

Herbicide toegelaten

Voor de onkruidbestrijding in sorghum is inmiddels het herbicide Callisto toegelaten. Overigens is sorghum weinig ziektegevoelig en daarom wordt ook de haalbaarheid van het gewas in de biologische teelt onderzocht.

Geïnteresseerde gewastelers kunnen zich via projecteleider Stevens aanmelden voor de teelt van sorghum.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer