Regen teistert Sorghum-proef Loosbroek

Een proef rond de teelt van Sorghum onder folie in Loosbroek dreigt door de extreme regen letterlijk in het water te vallen. Ook maïs onder folie is nu geen topper.

Regen+teistert+Sorghum%2Dproef+Loosbroek
© pieter Stokkermans

Het perceel kreeg vlak na de zaai een wolkbreuk van 40 millimeter over zich heen, gevolgd door nog enkele fikse regenbuien. Hierdoor bleef het water op het land en de folie staan en kwamen tot nu toe slechts enkele planten op.

Ook werd het perceel, dat van zichzelf niet het droogste is, wat drassig. De Sorghum die ter vergelijking niet onder folie staat, is nog niet opgekomen. Van het subtropische gewas Sorghum is bekend dat het warmte nodig heeft om te kiemen.

Herhaling

Volgens Nick van Eekeren, onderzoeker van het Louis Bolk Instituut, wil dit zeker niet zeggen dat Sorghum niet geschikt is voor Nederland en is de proef zeker voor herhaling vatbaar.

‘In België is al drie jaar op rij Sorghum geteeld, niet onder folie. Daar zijn ieder jaar met maïs vergelijkbare opbrengsten gehaald. Bij een andere boer, bij dit natte perceel in de buurt, kwam het gewas wel goed op. Ook zonder folie. Bij de proef hebben we gewoon pech. Het laat wel zien dat er nog veel rond de teelt te leren is’, vertelt hij.

De proef is in het kader van het project Bufferboeren. De deelnemers aan dit project willen een meer droogtetolerante melkveehouderij ontwikkelen.

Deze melkveehouders hebben hun bedrijf in een waterwingebied, waardoor de grondwaterstand kan dalen. Zij zoeken teelten en andere mogelijkheden om ook bij een minder optimale vochtvoorziening een voldoende hoge opbrengst te krijgen.

Ze denken daarbij onder meer aan niet-kerende grondbewerking en het op peil houden van de hoeveelheid organische stof van de bodem.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer