Nog geen Europese aanpak dierenwelzijn

Er is brede steun onder de Europese bevolking voor betere bescherming van dierenwelzijn. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde enquête. Een nieuwe EU-brede dierenwelzijnsstrategie, gewenst door Nederland, lijkt er voorlopig echter nog niet te komen.

Nog+geen+Europese+aanpak+dierenwelzijn
© EU

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) sprak dinsdag op een seminar in het Europees Parlement. Hij prees de verbeterde situatie voor dierenwelzijn in Nederland.

'Om dierenwelzijn in heel Europa te verbeteren en een gelijk speelveld te creëren, hebben we een nieuwe dierenwelzijnsstrategie nodig', aldus Van Dam. De vorige EU-strategie is eind 2015 verlopen, hoewel nog niet alle onderdelen van dat plan zijn uitgevoerd.

Weyts

De Vlaamse minister Ben Weyts, die dierenwelzijn in zijn portefeuille heeft, zei dat hij niet begreep waarom de Europese Commissie nog geen werk heeft gemaakt van een nieuw plan.

'Het leeft bij de Europese burgers', zei Weyts, en daarom zouden nieuwe regels voor dierenwelzijn 'bij uitstek' geschikt zijn voor Europa om zich te profileren. Weyts wees erop dat dierenwelzijn in het Verdrag van Lissabon (2009) expliciet wordt genoemd als Europees beleidsterrein.

Gebrek aan regels

Maar lang niet alle Europese landen zitten op dezelfde lijn als Nederland, België, Zweden, Duitsland en Denemarken. 'Dit is de voorhoede van druk voor meer actie op dierenwelzijn', aldus Michael Scannell van de Europese Commissie. 'In veel delen van Europa is er gebrek aan steun voor meer regels in dit gebied', zei hij.

De door de EU betaalde enquête laat ook enig verschil zien tussen lidstaten. Waar in Nederland 85 procent van de respondenten bereid was meer te betalen voor een product als dierenwelzijn was gegarandeerd, waren er zeven landen waar ruim de helft van de mensen geen cent meer wilden betalen.

Weerstand

In Portugal (70 procent), Litouwen (61 procent) en Bulgarije (60 procent) was de weerstand het grootst. De lagere inkomens in veel van deze landen zal daar ongetwijfeld mee te maken hebben.

Ook leeft in sommige landen volgens Weyts dat het verhogen van de welzijnsstandaard voor dieren automatisch negatieve gevolgen heeft voor boeren. Hij zegt dat dat juist een 'economische meerwaarde' heeft.

Niet concurreren

'Wij moeten beseffen dat we op bepaalde normen absoluut niet kunnen concurreren met grote producenten buiten Europa, omdat bijvoorbeeld daar de loonkosten veel lager zijn, omdat de oppervlaktes van weilanden en dergelijke, en productietechnieken veel grootschaliger zijn. Zodoende moeten wij vanuit Europa echt op kwaliteit inzetten, maar ook op dierenwelzijn', aldus Weyts. 'Dat is ook een economisch argument, niet alleen ethisch.'

Peter Teffer

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer