Zorgboerderij+onderschat+complexe+zorg
Nieuws
© NVT

Zorgboerderij onderschat complexe zorg

Zorgboerderijen kunnen de complexe zorg aan kinderen makkelijk onderschatten. Dat blijkt uit het onderzoek 'Naar verantwoorde hulp voor jeugd op een zorgboerderij' van Inspectie Jeugdzorg en Inspectie Gezondheidszorg.

Volgens de inpspecties vraagt het begeleiden van kinderen met complexere problematiek veel van professionals. 'Dit kan het vermogen van de medewerkers gemakkelijk te boven gaan. '

Dit geldt temeer als op een zorgboerderij meerdere cliënten met een zwaardere problematiek verblijven of als naast de zorgboerderij nog sprake is van andere bedrijfsactiviteiten, stellen de onderzoekers.

De inspecties pleiten daarom bij de staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tot een dudelijke afbakening van de doelgroep die door zorgboerderijen kan worden opgevangen.

Gesloten

De inspecties komen tot deze conclusies na een onderzoek bij zorg- en verblijfsboerderij voor jeugdigden en volwassenen 'De Hoge Aard' in het Noord-Brabantse Molenschot.

Hieruit blijkt dat de hulp die de zorgboerderij biedt niet toereikend is voor kinderen die voor een langere periode op de zorgboerderij verbleven. Volgens de inspecties was het leefklimaat te kil en te veel gericht op beheersing in plaats van op het bieden van een aandachtvolle omgeving.

De eigenaren hebben de zorgboerderij inmiddels gesloten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  13° / 13°
  90 %
 • Maandag
  13° / 8°
  20 %
 • Dinsdag
  13° / 7°
  40 %
Meer weer