Extra inzet op Drentse weidevogel

Provinciale Staten van Drenthe willen dat de provincie de inzet op weide- en akkervogelbescherming opvoert.

Extra+inzet+op+Drentse+weidevogel
© Henk Spijkerman

Op initiatief van Henk Nijmeijer (GroenLinks) heeft PS unaniem een motie aangenomen om deze vogels te redden. Gedeputeerde Henk Jumelet wil nu met alle betrokken partijen om tafel om te komen tot een plan van aanpak.

Volgens Nijmeijer moet dat verder gaan dan alleen het beschermen van nesten. 'De situatie rond weide- en akkervogels is behoorlijk dramatisch. Er moet nu echt wat gebeuren.'

Jumelet ontkent dat niet , maar wijst er wel op dat een reddingsactie niet eenvoudig is. 'De problematiek is complex. Veel factoren kunnen een rol spelen zoals vernatting van natuur, inrichting van het landschap en zo meer.'

Penibele situatie

De werkgroepen van vrijwillige weidevogelbeschermers trokken onlangs al aan de bel bij Provinciale Staten om hen te wijzen op de penibele situatie. Provincie Drenthe richt zich in het nieuwe beleid voor agrararisch natuurbeheer nog slechts op de bescherming van weidevogels in enkele kerngebieden. Tachtig procent van het budget gaat naar projecten voor akkervogels.

De Drentse weidevogelkenners stellen dat bij extra inzet op weidevogels ook in andere gebieden goede resultaten zijn te verwachten. Ook moet er ruimte komen voor een beter beheer van de vossenpopulatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  55 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer