Eerste week kuiken onderschat

Een optimaal ontwikkeld kuiken op 7 dagen leeftijd geeft het beste eindgewicht en voederconversie. Een vleeskuikenhouder kan daarop sturen met een goede opvang, management en de juiste voeding.

Eerste+week+kuiken+onderschat
© Twan Wiermans


Dit was de boodschap op het minisymposium dat Coppens Diervoeding voorafgaand aan de LIV Venray organiseerde.
Eendagskuikens kunnen hun temperatuur niet zelf op niveau houden. Hun maagdarmstelsel is nog onontwikkeld waardoor de vertering en opname van nutriënten beperkt is. Met de juiste aandacht kan de pluimveehouder in deze fase zorgen voor een beter eindresultaat.
Door jarenlange genetische selectie op spieraanzet en voerefficiëntie heeft het huidige vleeskuiken vergeleken met 50 jaar geleden nagenoeg dezelfde orgaangewichten maar veel meer spieren. 'De verhouding orgaan- en spiergewicht is niet meer optimaal. Daardoor kunnen verteringsproblemen ontstaan', stelde Maarten Hollemans van Coppens Diervoeding.
De eerste zeven dagen ontwikkelt het maagdarmkanaal van een kuiken het snelst. 'Dan vindt geen spieraanzet, maar orgaanaanzet plaats', stelt Hollemans. Het immuunsysteem is de eerste week zelflerend. Een gevulde darm met darmbacteriën reguleert het immuunsysteem. De dooierrest, met antistoffen en goede vetzuren, is de biest voor het kuiken.
Bij voeronthouding verbrandt het kuiken de dooierrest en eigen reserves uit de organen. Dat leidt tot verlies aan afweer. Hollemans adviseert daarom zo snel mogelijk na opzet voer en water te verstrekken. Daarmee legt de pluimveehouder de basis voor een goede darmflora. De groei van het maagdarmstelsel, het grootste afweerorgaan, begint 24 uur na de opname van het eerste voedsel.
Om orgaangroei te stimuleren ontwikkelde Coppens Diervoeding een prestarter Re(a)dy met een gebalanceerde bacteriecultuur die ziekteverwekkers afstoot en het immuunsysteem reguleert.
Praktijkervaringen met Re(a)dy laten een lagere uitval, hoge weerstand en verbeterde technische resultaten zien bij zowel reguliere als langzaam groeiende vleeskuikens. Coppens gaat binnenkort ook insectenolie gebruiken in de prestarter.

Tools en tips

Dierenarts Johan van Erum van dierenartspraktijk Galluvet gaf tools en tips om de opstart van vleeskuikens optimaal te laten verlopen. 'Doe geen dingen omdat je ze altijd zo gedaan hebt. Meten is weten en besef dat elk kuiken een eigen comfortzone heeft.
'Met goede voeding en goed opzetmanagement in de eerste levensweek leg je de basis voor de rest van de ronde', stelt Van Erum.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer