VVD: slachten met kerst moet kunnen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) mag de slacht van pluimvee rond de kerstdagen niet belemmeren. Daarom moet het ministerie van EZ de keuringsdienst ter verantwoording roepen, vindt de VVD-Kamerfractie.

VVD%3A+slachten+met+kerst+moet+kunnen
©

Kerst valt dit jaar op vrijdag en zaterdag. Om de supermarkten rond die dagen goed te kunnen beleveren, moet op Tweede Kerstdag 26 december en/of zondag 27 december worden geslacht.

Drie dagen dicht

Enkele maanden geleden hebben Nepluvi en 2 Sisters Storteboom de NVWA gevraagd om op die dagen voor keurmeesters te zorgen. Deze week kwam een negatief antwoord, de slachterijen moeten drie dagen gesloten blijven.

De VVD-Kamerleden Helma Lodders en Eric Ziengs keuren de houding van de NVWA scherp af. Ze hebben er dinsdag schriftelijke vragen over gesteld aan minister Henk Kamp en staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.

Samenwerkingspartner

Volgens de VVD past deze houding niet bij een organisatie die als missie heeft 'toezichthouder, maar ook samenwerkingspartner' te zijn. Ze vinden dat de bewindslieden het besluit terug moeten draaien.

Daarbij benadrukken ze dat supermarkten zowel met de kerstdagen als op zondag steeds vaker zijn geopend. Zo waren in 2014 ongeveer tweehonderd supermarkten tijdens de Eerste Kerstdag geopend.

Inkoop in buitenland

Als de NVWA niet meewerkt, zijn de supermarkten aangewezen zijn op inkoop vanuit andere landen, stellen Lodders en Ziengs.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer