Goed rendement vleeskuikenbedrijven

Ondanks de lagere opbrengsten was het gemiddeld rendement in de vleeskuikenhouderij in 2014 nog goed. Dat stelt Frank Rijkers, sectoreconoom Agrarisch en Food van ABN Amro, in de sectorvisie pluimvee van de bank.

Goed+rendement+vleeskuikenbedrijven
© Twan Wiermans

René LuijmesDe lagere opbrengsten in de vleeskuikenhouderij kwamen mede door de uitbraak van vogelgriep in november. Maar door de lagere (voer)kosten was het rendement gemiddeld goed, volgens Rijkers.
Het gemiddelde bedrijfsinkomen steeg naar 86.700 euro. Dit is ongeveer het dubbele van het meerjarig gemiddelde.
De voerprijzen namen vorig jaar gemiddeld met 14,5 procent af. De opbrengstprijs daalde vorig jaar 4,4 procent ten opzichte van 2013.
Vooral de opbrengstprijzen en de voerkosten zijn van invloed op het inkomen van de vleeskuikenhouder. Kleine wijzigingen in de kuikenprijs en de voerprijs beïnvloeden het resultaat fors. Hierdoor varieert het inkomen uit bedrijf van jaar op jaar sterk.
Daarnaast bepaalt een wereldmarkt die in beweging is zowel de opbrengstprijzen als de voerkosten voor een belangrijk deel.
Niettemin verwacht de econoom dat het rendement binnen de pluimveevleesketen komend jaar waarschijnlijk goed blijft. De vraag naar Nederlandse en/of Europese kip stijgt meer dan het aanbod, ook door de sterke dollar. Wel kunnen er handelsverstoringen zijn door bijvoorbeeld dierziekten en voedselschandalen.
De tendens van de afgelopen vijftien jaar ondersteunt dit mogelijk. Zo blijkt dat de Europese consument sinds 2000 meer pluimveevlees eet: 21,9 kilo per hoofd van de bevolking. Dit is een toename van ruim 20 procent sinds het jaar 2000.
Rijkers verwacht ook voor de komende jaren een toename. ‘Dit door het gezonde imago en de gunstige prijs van kip ten opzichte van varkensvlees’, stelt hij.
Volgens gegevens van het CBS en Eurostat werd binnen Europa vorig jaar 13,2 miljoen ton kippenvlees geproduceerd. De Nederlandse vleeskuikenhouder is hiervan goed voor circa 15 procent.
De zelfvoorzieningsgraad in 2014 in de EU was 104 procent, aldus de Europese Commissie. Volgens Rijkers bleef de zelfvoorzieningsgraad daarmee in de afgelopen tien jaar is redelijk op hetzelfde niveau. In Nederland daarentegen is die veel hoger: 240 procent, ver boven het Europese niveau.

Meer bedrijven

Voor het eerst sinds jaren nam het aantal vleeskuikenbedrijven/locaties weer toe, als enige sector binnen de land- en tuinbouw. Vorig jaar waren er 576 vleeskuikenbedrijven, een toename van 12. Daarvan is 77 procent gespecialiseerd in het houden van kuikens. De stijging komt door minder leegstand vanwege een aantal jaren van aantrekkende vraag naar pluimveevlees.
Rijkers verwacht dat het een opleving is en dat de daling van het aantal bedrijven weer zal inzetten. Dit door de toenemende druk om de kostprijs te verlagen. Pluimveehouders willen concurrerend blijven.
Het aantal vleeskuikens nam in 2014 met 6 procent toe tot ruim 47 miljoen. Over de afgelopen tien jaar was dit gemiddeld 44,1 miljoen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer