Emoties en feiten bij gebruik glyfosaat

Glyfosaat, de actieve stof in Roundup, bevindt zich in de laatste fase van een reguliere herregistratie op Europees niveau. Bij fabrikant Monsanto zijn ze bang dat naast feiten ook emoties een rol gaan spelen.

Emoties+en+feiten+bij+gebruik+glyfosaat
© Peter van Houweling

De Europese Commissie heeft glyfosaat na twee verlengingen goedgekeurd tot 30 juni 2016. Wibke Meyer van Monsanto vraagt zich af of de herregistratie voor die datum rond komt. 'Ik verwacht volgend jaar opnieuw een verlenging.'

Monsanto heeft donderdag Nederlandse afnemers en gebruikers van Roundup uitgenodigd om te luisteren naar op feiten gebaseerde informatie. De locatie was stadion Galgenwaard in Utrecht, want volgens Monsanto is er sprake van 'paniekvoetbal in de polder'.

Kankeronderzoek

Volgens het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC), een orgaan van de WHO, is glyfosaat ingedeeld in de groep 2A: 'waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens'.

De kritiek van Monsanto is dat IARC niet naar alle relevante informatie heeft meegenomen en enkel naar het theoretische gevaar kijkt. 'Het moet gaan om het reële risico', vindt Wibke.

Discussie

Volgens Sarah Driessens van Monsanto ligt glyfosaat van meer kanten in de vuurlinie: een negatief effect op bijen, slecht voor regenwormen en het zou tumoren geven bij ratten. 'Het gaat om pseudo-wetenschappelijke publicaties, bedoeld om de discussie te versterken.'

De discussie over glyfosaat in Nederland is een gevolg een motie Grasshoff voor een verbod van het gebruik van middelen met glyfosaat voor niet commercieel gebruik.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer