Wetenschap bang dat bij en vlinder uitsterven

De bij- en vlinderpopulaties in de wereld worden met uitsterven bedreigd. Wetenschappers uit 124 landen zijn tot de conclusie gekomen dat liefst 40 procent van beide diersoorten in gevaar is.

Wetenschap+bang+dat+bij+en+vlinder+uitsterven
© www. grotevuurvlinder.nl

Dat bleek tijdens een conferentie in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië.

Het congres van het Intergouvernementele Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES) trok de conclusie dat het niet best is gesteld met de dieren en insecten die de gewassen bestuiven.

Natuurlijk verdomhoekje

Bijen, vlinders, kevers, vliegen en vleermuizen hebben het moeilijk. De bijen zaten al langer in het natuurlijk verdomhoekje, schrijft het wetenschappelijk blad de New Scientist, maar de vlinder komt nu ook in gevaar.

De gevolgen voor de mens zijn groot, zeggen de wetenschappers, omdat ruim driekwart van onze landbouwproducten afhankelijk van deze dieren is.

Schaars

Dan gaat het over onze voeding, zoals fruit, groente, koffie, cacao, noten en plantaardige olie. Die producten dreigen op termijn schaars te worden. Waarom het slecht gaat met veel insecten, is niet helemaal duidelijk.

De wetenschap vermoedt dat het te maken heeft met de intensieve landbouw die zich richt op een gewas. Daar blijven bijen weg omdat ze er te weinig voedsel vinden. Ook het toenemend gebruik van gewasbescherminsmiddelen vormt een bedreiging voor insecten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer