'Kalversector alert op eventuele MKZ-dreiging buitenland'

Voorzitter Wim Thus van LTO-vakgroep Vleeskalverhouderij is blij dat er 15 jaar na de MKZ-crisis extra aandacht is voor mond-en-klauwzeer. 'We moeten zeker niet indutten.'

Hoe groot is de kans dat er bij de import van kalveren MKZ wordt meegebracht?

'Daar hebben de geleerden allerlei studies op losgelaten, toch blijven het inschattingen. Je kunt de insleep van MKZ nooit 100 procent uitsluiten. Maar de kalversector volgt kritisch welke dierziektes er in het buitenland aanwezig zijn. Ook binnen Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) wordt er actief gemonitord. Mocht er ergens een MKZ-dreiging zijn, dan stellen we meteen een importverbod in.'

Wat is er de laatste vijftien jaar veranderd rondom het signaleren van MKZ?

'De gemiddelde bedrijfsgrootte is gegroeid en bedrijven hebben een hogere gezondheidsstatus. Bovendien worden er in de totale keten hogere eisen gesteld aan transport, hygiëne en diergezondheid. Ook internet en het I&R-systeem dragen eraan bij dat ziektes sneller worden gesignaleerd.'

Hoeveel kalveren importeert Nederland jaarlijks?

'Het gaat om 700.000 tot 800.000 kalveren per jaar.'

Waarom worden er zoveel geïmporteerd?

'Nederland is als kalfsvleesproducent marktleider. De sector is door de jaren heen flink gegroeid waardoor er een kalvertekort is ontstaan. Jaarlijks produceren we in Nederland 1,5 miljoen vleeskalveren. De helft daarvan betreft Nederlandse kalveren en de rest is dus import.'

Waar komen ze vandaan?

'Het gros komt uit Duitsland (70 procent), daarnaast uit Ierland (5 procent), België (5 procent), Tsjechië (3 procent), Denemarken (3 procent), Litouwen (3 procent) en Polen (3 procent). Uit Turkije, waar MKZ soms wordt gesignaleerd, halen we geen kalveren. Onder andere de Baltische Staten moeten we in het vizier houden. Die grenzen aan Rusland en het diergezondheidsniveau is daar laag. De kalversector is hier extra alert, ook op MKZ.'

Hoe wapenen kalverhouders zich tegen de insleep van MKZ?

'Bijvoorbeeld via een hygiënesluis. Sinds 1 juli 2015 is deze op vleeskalverbedrijven verplicht en vanaf 1 januari 2016 controleert het SKV hierop. Ook zijn kalverhouders verplicht om zich aan het bezoekersprotocol te houden. Het is goed dat de media nu weer over MKZ schrijven. We moeten namelijk waakzaam blijven en zeker niet indutten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer