%27Nederland+moet+scherp+blijven+op+mond%2Den%2Dklauwzeer%27
Interview
© Edu

'Nederland moet scherp blijven op mond-en-klauwzeer'

Hoewel de laatste MKZ-uitbraak alweer vijftien jaar geleden is, moet Nederland scherp blijven op een mogelijke uitbraak van MKZ. Dat stelt Toon van Hoof, LTO-portefeuillehouder Diergezondheid.

Moeten we ons nog zorgen maken over mond- en-klauwzeer?

'Jazeker, statistisch gezien is de kans op een uitbraak van MKZ één keer in de acht tot tien jaar. We zijn inmiddels vijftien jaar verder. Statistisch gezien neemt de kans op een uitbraak dus enkel toe.'

Is dat risico er ook in de praktijk?

'In de afgelopen jaren is er veel veranderd. Het aantal dierbewegingen nam fors toe, net als het aantal mensenbewegingen.
'In een aantal landen, zoals Turkije, is de ziekte endemisch aanwezig. In die landen duikt de ziekte nog regelmatig op, zonder insleep van buitenaf. Het virus kan zo via bijvoorbeeld meegenomen producten vrij snel naar Nederland worden overgebracht. Alertheid blijft geboden.'

De techniek draagt wel bij tot het beperken van de gevolgen?

'Natuurlijk komen alle contactdieren vrij snel aan het licht door middel van de betere identificatie en registratie dan vijftien jaar gelden. Daarnaast is er een aantal regelingen, zoals een ontsmettings- en hygiëneprotocol. Ook zijn gebruiksdieren niet meer welkom op de veemarkt.'

Niet iedereen is blij met de 21-dagenregeling, die ook is ingesteld?

'Bij de 21-dagenregeling mag op een bedrijf gebruiksvee 21 dagen niet worden afgevoerd, nadat er dieren zijn aangevoerd. De periode is ruimer dan de incubatietijd van MKZ, zodat bij eventuele uitbraak de ziekte zich niet via bijvoorbeeld afvoer van vee verder heeft verspreid. Gelet op het risico is dit niet een regeling om zomaar af te schaffen.'

Leeft het gevaar nog op het boerenerf?

'Jazeker, vooral op de getroffen Veluwe leeft het enorm en komen de emoties vrij snel boven. Maar ook elders op het boerenerf zie je dat er veel maatregelen worden genomen om de insleep van dierziekten te voorkomen. Een gezonde veestapel staat voorop.
'Je ziet steeds meer bedrijven met hygiënesluizen. Ook komen dierenarts en ki enkel nog in bedrijfseigen overall en laarzen in de stal. Zo wordt ook de verspreiding van ziekten via deze weg zoveel mogelijk beperkt.'

Zijn alle naar aanleiding van 2001 gestelde regels nog van deze tijd?

'Onlangs is een project gestart om de toen ingestelde wet- en regelgeving rond MKZ kritisch tegen het licht te houden. Wat is vandaag bij de tijd en wat kan worden losgelaten. Of er versoepelingen mogelijk zijn of niet, de veterinaire veiligheid moet altijd het uitgangspunt blijven.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  8° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  90 %
 • Donderdag
  6° / 1°
  70 %
Meer weer