Resistente coli daalt bij minder antibiotica

Een daling van antibioticagebruik leidt tot een daling van antibioticaresistente E.coli bacteriën in mestmonsters van kalveren, varkens en vleeskuikens. De mate van daling varieert sterk en is afhankelijk van de specifieke vorm van resistentie.

Resistente+coli+daalt+bij+minder+antibiotica
© aanpak antibiotica

Dat concludeert de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) in haar rapport 'Relaties tussen antibioticagebruik en voorkomen van resistente micro-organismen, is benchmarken op basis van informatie over resistentie mogelijk?'

Het SDa ziet dat in de daling van antibioticaresistente E.coli bacteriën een sterke aanwijzing dat een verdere reductie van totale antibioticagebruik zal leiden tot een afname van het voorkomen van resistentie.

Met dit rapport heeft het SDa-expertpanel de relatie tussen antibioticagebruik en het voorkomen van resistente micro-organismen onderzocht om na te gaan of benchmarkwaarden onderbouwd kunnen worden op basis van informatie over het voorkomen van resistentie.

Geen model

Een data-analyse leidt niet tot een model op basis waarvan resistentie kan worden gekoppeld aan de benchmarkwaarden. De mate van daling varieert sterk en is afhankelijk van de specifieke vorm van resistentie.

In de varkenssector is het antibioticagebruik totaal gedaald met 54 procent, de resistentie tegen één of meerdere antibioticaklassen is gedaald met 22 procent.

De daling in antibioticaresistentie onder vleeskuikens tegen één of meerdere antibioticaklassen is beperkter (8 procent), terwijl het totale antibioticagebruik in deze sector daalde met 57 procent..

Kalveren

In de kalversector is over de gekozen observatieperiode in dit onderzoek sprake van een daling van 37,4 procent in het totale antibioticagebruik. Deze daling leidde tot 26 procent daling in resistentie tegen één of meerdere antibioticaklassen

De werkelijke daling in antibioticagebruik in de kalversector over de afgelopen periode is echter groter omdat deze daling al in 2007 is ingezet. Overigens is de daling in resistentie in de kalversector enigszins vertekend door verandering in de monsternamesystematiek in de loop der jaren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer