Bouw Merensteyn nadert voltooiing

De bouw van mestverwerkingsinstallatie Merensteyn nadert zijn voltooiing. Vanaf maart wordt 100.000 ton vleesvarkensmest verwerkt in het Limburgse Ysselsteyn.

‘Voor de 96 veehouders in de regio die deelnemen aan het initiatief is Merensteyn een oplossing voor de verplichte verwerking van een deel van hun mest’, zegt Gerard de Jong, varkenshouder in Biezenmortel en voorzitter van mestproducentencoöperatie Mestac in Best, initiatiefnemer van Merensteyn.
De veehouders participeren in Merensteyn doordat zij bestuurlijk en financieel betrokken zijn. Gezamenlijk hebben zij 7 ton ingelegd van de 3,2 miljoen euro investeringskosten. Op deze manier kopen ze leveringsrechten af voor zeven jaar. Daar staat tegenover dat de boeren een leveringsplicht hebben. Die is nodig om de continuïteit van de verwerking veilig te stellen.
Onlangs volgde Gerard de Jong als voorzitter van Mestac John van Paassen op. De coöperatie heeft ruim 400 aangesloten leden. Deze leden zijn overwegend veehouders met bedrijven in Zuidoost-Nederland. Mestac richt zich op de afzet van het niet plaatsbare mestoverschot op de bedrijven van haar leden.
De Jongs eerste prioriteit als voorzitter is het rendabel krijgen van de mestverwerkingsinstallatie in Ysselsteyn. De mestoverschotten worden er binnenkort verwerkt tot waardevolle producten.
De Jong: ‘Om de prijzen laag te houden, proberen we de kosten zoveel mogelijk te drukken en de afzet van onze producten in het buitenland zeker te stellen. Gesprekken daarover met een aantal partijen zijn in een afrondende fase.’

Onafhankelijk

Mestac drukt de kosten door het scheidingsproces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. ‘Dat realiseren we onder meer door zo min mogelijk middelen toe te voegen tijdens het scheidingsproces en de fabriek 24/7 storingsvrij te laten draaien met zo weinig mogelijk arbeid.’
Merensteyn verwerkt de aangeleverde mest tot dikke fractie en schoon water. Mestac heeft een bewuste keuze gemaakt om geen mineralenconcentraat te produceren. ‘We willen onafhankelijk zijn van de politiek en het uitrijseizoen. Opslag kost geld.’
Als voorzitter gaat De Jong ook werken aan de verbreding van de Mestac-activiteiten. Het gaat dan om de afzet van meer kuubs mest en de ontwikkeling van andere activiteiten. ‘Denk aan een tweede verwerkingsinstallatie, het verkopen van verwerkingsinstallaties en voor andere partijen de verwerkte dikke fracties afzetten in het buitenland.’
De 96 deelnemende boeren worden op 5 maart welkom geheten om de werking van de door hen gefinancierde mestverwerkingsfabriek als eerste te bezichtigen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer