Huitema: voorlopig geen diermeel in veevoer

Het gebruik van diermeel in varkens- en pluimveevoer wordt voorlopig niet toegestaan. De Europese Commissie zal daarover binnen afzienbare tijd geen nieuw voorstel doen, geeft VVD-Europarlementariër Jan Huitema aan.

Huitema%3A+voorlopig+geen+diermeel+in+veevoer
© Nieuwe Oogst

Diermeel wordt gemaakt van de resten van dieren bestemd voor menselijke consumptie. De Europese Commissie erkent volgens Huitema dat het gebruik van dierlijke eiwitten afkomstig van niet-herkauwers een bron van hoogwaardige eiwitten kan zijn.

'Toch is de Europese Commissie van mening dat het verbod op het gebruik van diermeel afkomstig van niet-herkauwers moet worden geëvalueerd. Dat kan pas wanneer goede controlesystemen zijn ontwikkeld.'

Kannibalisme

Huitema vroeg de Europese Commissie of diermeel in veevoer voor kippen en varkens mag, mits kannibalisme wordt voorkomen. Daarvoor zijn betrouwbare methoden nodig die vast kunnen stellen van welke diersoort het diermeel afkomstig is, erkent de politicus.

De commissie is in afwachting van een studie waarin deze controlemethoden tegen het licht worden gehouden. 'De uitkomst daarvan wordt na de zomer van dit jaar verwacht. Met deze resultaten in de hand kan de commissie met de lidstaten aan tafel gaan zitten om het diermeelverbod te bespreken.'

Verbanden is zonde

De VVD-Europarlementariër noemt het verbranden van diermeel zonde. 'Het is voor varkens en kippen een gezonde bron van eiwitten en het maakt de Europese Unie minder afhankelijk van de import uit derde landen van eiwitrijke gewassen zoals soja.'

Huitema maakt daarbij wel gelijk een voorbehoud. 'Uiteraard moeten goede controlesystemen de gezondheid voor mens en dier waarborgen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer