Vaag antwoord op vraag over subsidiestroom

Het antwoord op de vraag of onredelijk veel subsidies voor innovatie bij wetenschappelijke instituten terechtkomen, is lastig te geven. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) aan de Tweede Kamer.

Vaag+antwoord+op+vraag+over+subsidiestroom
© Nieuwe Oogst

Het blad V-Focus berichtte deze maand dat van de overheidssteun voor innovatie in de agrarische sector maar heel erg weinig bij de boeren en tuinders terecht komt. De geldstroom gaat vooral naar wetenschappelijke instituten.

Vragen D66

Kamerlid Fatma Koser Kaya (D66) stelde er vragen over aan Van Dam. Ze wilde onder meer weten of de analyse van V-focus wel of niet juist is.

De staatssecretaris geeft daarop geen helder antwoord. Hij meldt wel dat V-focus niet volledig is, omdat de EU-inkomenssteun van ruim 700 miljoen euro niet mee is genomen.

Fiscale regeling

Daarnaast kan de primaire sector volgens Van Dam ook gebruik maken van de Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO). Hij noemt dat 'een goed werkende fiscale innovatieregeling.'

Van de landbouwsubsidieregelingen van EZ was in 2014 ongeveer 80 procent bestemd voor innovatie en onderzoek. Het grootste deel ging naar toegepast onderzoek bij DLO, aldus Van Dam.

Bedrijfsleven betrokken

Hij voegt er aan toe dat het bedrijfsleven direct betrokken is bij het onderzoek en bij de toepassing van de resultaten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer