Verbod lupine, vederesdoorn en hemelboom

De teelt van lupine, de vederesdoorn en de hemelboom dreigt in Nederland verboden te worden. Dit komt door Europese wetgeving die verspreiding van invasieve (niet-inheemse) planten en dieren moet tegengaan.

Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland heeft daarom donderdag een brandbrief gestuurd naar Europees secretaris Karmenu Vella.

'In Nederland wordt ruim 100 hectare lupine geteeld, als veevoer of als groenbemester. Uit oogpunt van duurzaamheid is lupine een bijzonder interessant gewas en de teelt wordt ook steeds populairder. Een verbod zou onvoorstelbaar zijn', zegt Maat.

Boomkwekerij

Hetzelfde dreigt voor de vederesdoorn en de hemelboom: voor de Nederlandse boomkwekerij zijn dat belangrijke soorten. In de brief aan Vella vraagt Maat om aanpassing van de regelgeving.

Maat: 'We begrijpen heel goed dat de Europese Unie verspreiding van exotische planten en dieren wil terugdringen, maar in de uitvoering dreigt Europa echt door te schieten.'

Exoten

De Europese wetgeving op dit gebied is sinds 1 januari 2015 van kracht. Vervolgens is er een eerste lijst van 37 plant- en diersoorten opgesteld, die in Europa niet meer geteeld c.q. gehouden mogen worden. Op die eerste lijst staan onder meer enkele waterplanten (waaronder de waterhyacint) en terrariumdieren zoals de roodwangschilpad.

Nederland ging niet akkoord met deze lijst, maar moest zich neerleggen bij een Europese meerderheid: de Europese commissie buigt zich momenteel over het omzetten van deze lijst in nationale wetgeving.

Grote verbazing

Inmiddels werkt de Europese Unie aan een tweede lijst, waar dus de lupine, de vederesdoorn en de hemelboom op prijken.

Tot grote verbazing van Maat. 'De vederesdoorn en de hemelboom komen volop voor in de openbare ruimte in Nederland. En in veel Nederlandse tuinen bloeit de lupine. Als het aan Europa ligt, wordt dat straks allemaal strafbaar. Ongelooflijk.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer